CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

El problema dels refugiats precisa d’un ampli debat nacional

Amb 60 milions de persones desplaçades al món, la crisi migratòria i dels refugiats domina l’agenda global, dissemina el discurs de l’odi avivat per polítics populistes i divideix a les comunitats, raons més que suficients perquè els periodistes tinguin especial cura i sensibilitat quan tracten aquest assumpte. Aquestes són algunes de les conclusions de la jornada Media i refugiats”, organitzada pel Consell de la Informació de Catalunya (CIC) i la Comissió d’Arbitratge, Queixes i Deontologia del Periodisme amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra, representada pel cap d’estudis de Periodisme, Xavier Ramon, i en el campus del qual es va celebrar aquest acte dijous passat.

 

jornada1

Al llarg de les intervencions, en les que també van participar la presidenta de la Federación de Asociaciones de Periodistas de España, Elsa González i la degana del Col.legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, es va emfatitzar en la necessitat d’un llenguatge periodístic contextualitzat, que faciliti referències i que, per sobre de tot, mostri humanitat i sensibilitat en els seus relats, neutralitzant el discurs de l’odi, segons va posar de manifest el president del CIC, Roger Jiménez. Rafael de Mendizábal, president de la Comissió d’Arbitratge, va recordar que la història de la humanitat és la història de les migracions. “Els qui ara arriben a Europa com a ‘refugiats’ fugint de la guerra, han de ser acollits amb la consciència que podríem ser nosaltres, hem de posar-nos en les seves sabates”, va recalcar.

jornada2

El programa va tenir deu hores de durada i estava orientat a obrir un àmbit de reflexió en una matèria que commou, condiciona i interpel·la a la societat i els polítics. Van haver-hi taules rodones, conferències i  debats a càrrec de professionals de diversos mitjans i plataformes en els quals els ponents i el públic, format en la seva major part per alumnes de comunicació i joves periodistes van estar d’acord a significar el paper dels mitjans en la tragèdia migratòria i en la necessitat d’obrir un ampli debat d’amplitud nacional per tractar-la, fins i tot mitjançant fórmules de col·laboració entre les publicacions per tractar-la en la seva pròpia dimensió. Molts periodistes que treballen contrarellotge i empren paraules per referir-se al problema, moltes vegades amb la millor de les intencions, poden danyar a les persones que busquen recer i protecció.

La pèrdua de la connotació neutral del terme migrant no és només responsabilitat dels mitjans, segons va aflorar al llarg de la Jornada. Polítics extremistes i sense escrúpols ho utilitzen per avivar l’odi. Malgrat que l’Agència Associated Press té vetada la frase “immigrants il·legals”, encara està estesa en els mitjans de comunicació i els cercles polítics, així com altres termes que poden fomentar els prejudicis. Cal informar en un context, facilitar informació complementària sobre l’origen de les persones i, sobretot, mostrar sensibilitat i humanitat, sense abandonar l’obligació professional de precisió i veracitat.

Podeu consultar els tuits de la jornada al nostre canal @CICFundacio de Twitter 

 

programa_mediarefugiats1

Amb la col.laboració de

presidencia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *