Membres del CIC

Composició del Consell de la Informació de Catalunya

El Consell de la Fundació Consell de la Informació de Catalunya està integrat per un conjunt de dones i homes que tenen com a missió jutjar les transgressions de la deontologia periodística que els mateixos periodistes han plasmat en el Codi. La varietat mateixa dels seus membres garanteix la seva independència de criteri: juristes, sociòlegs, professors d’ètica, de deontologia, de comunicació, metges, responsables d’entitats cíviques i periodistes. Hi ha, en el Consell, molts noms ben coneguts i reconeguts, amb una participació absolutament gratuïta i desinteressada.

 

Membres

PRESIDENT

Roger Jiménez

Llicenciat en Periodisme a la Universitat de Navarra; redactor i redactor en cap de l’agència Europa Press, director de Efe a Catalunya, sotsdirector i director adjunt de La Vanguardia, corresponsal a Londres i a Roma, primer defensor del lector d’aquets diari. Va presidir la Associació de la Premsa de Barcelona (1981-83), i és autor dels llibres “Les desventures de Post Aventura”, “Imperio Berlusconi” i “Cien casos de ética periodística en tiempos de precariedad”, publicat el 2016. Ha impartit classes de Periodisme a la UAB i a la Internacional de Catalunya i l’any 2015 la Universitat de Alcalà i la FAPE li van concedir el Premi Càtedra Manu Leguineche, per la seva trajectòria professional.

 

 


SECRETARI GENERAL

Albert Garrido

Periodista des de 1972. Ha exercit com enviat especial en premsa i televisió per diferents mitjans. Ha ocupat càrrecs de gestió: va ser responsable d’un projecte internacional d’informació pels Jocs Olímpicis de Barcelona i director del diari oficial dels Jocs. Ha estat redactor en cap de Política Internacional i d’Opinió a El Periódico fins febrer de 2012. Professor del màster de Periodisme Internacional a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i de Llenguatge Periodístic a la Universidtat Internacional de Catalunya. Col·labora habitualment a les pàgines d’Internacional i d’Opinió d’El Periódico, i tots els caps de setmana signa la secció Bloglobal a la portada de l’edició digital del mateix mitjà. És autor dels llibres Entre gitanos y payos (Flor del Viento, 1999) , La sacudida árabe (Icaria, 2013) i En nombre de la Yihad (Yulca, 2016)


CONSELLERS

Núria Cornet i Turró

Llicenciada en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona.  Ha exercit el periodisme a Mundo Diario, El Punt, TV3 i EFE Barcelona i Brussel·les. Ha col.laborat a d’altres mitjans com Ràdio 4 (Brusel.les) i la Ràdio Olímpica; el diari belga La Libre Belgique i la televisió canadenca CBC. Ha fet un documental col.lectiu titulat Primera Pers. Fem. Plural i un espot per la Plataforma Unitària contra les Violències de gènere amb el nom de “A saco contra el hombre del saco”. Forma part de l’Aliança Global per als Medis i Gènere (GAMAC), moviment mundial per a promoure la igualtat de gènere a i a través dels mitjans de comunicació i és membre del Consell del Sindicat de Periodistes de Catalunya i del Consell de les Dones de Castelldefels.

Salvador Alsius

Llicenciat en Ciències Econòmiques (sociologia), llicenciat en Ciències de la Informació i doctor en Periodisme. Actualment és vicepresident del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. En el camp del periodisme, va treballar a Diario de Barcelona, va ser sotsdirector del setmanari El Món, director i presentador de telenotícies i de diversos programes a TVE i a TV3, realitzador d’un magazín a Catalunya Ràdio i col·laborador de diversos mitjans escrits. Té, entre d’altres, el premi Ciutat de Barcelona de Televisió. Pel que fa a l’activitat acadèmica, ha estat professor de la UAB (1976-1983) i de la UPF (1992-2016). En aquesta universitat va ser degà de la Facultat de Periodisme. Les seves principals línies de recerca han estat l’ètica del periodisme i la convergència de redaccions. Ha estat l’investigador principal de diversos projectes locals i internacionals. Va ser degà del Col·legi de Periodistes i és membre de la Reial Acadèmia de Doctors i del jurat dels premis de bioètica de la Fundació Grífols.

Jose Luís Pons

Advocat especialitzat en Dret Mercantil i Dret Processal. És Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i diplomat en la especialització de Secretariat de Consell d’Administració i Lletrat assessor de societats mercantils, així com diplomat en l’especialització de Dret Marítim l’any 1994.  Ha complementat la seva professió d’advocat amb l’ensenyament del Dret.

La seva dedicació professional s’ha centrat en l’assessorament com a Lletrat i com a Secretari del Consell d’Administració de Societat del Consell d’Administració de societats mercantils i d’algunes societats de comerciants i gremis. Especialment dedicat a la defensa processal de les societats en litigis, sempre en l’àmbit civil i mercantil.

 

Lluís de Carreras

Advocat en exercici. Ha estat Secretari general de la Conselleria de Cultura de la Generalitat i Membre del Consell d’Administració de la CCRTV. Gerent i posteriorment president de Premsa-Catalana SA, editora del diari Avui (1989-1993). Des de 1997 fins el 2000, President del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Ha estat profesor de Dret de la Informació de la Facultat de Ciències de la Comunicació-Blanquerna, dels Estudis de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra i autor i consultor de l’assignatura Dret de la Informació de la Universitat Oberta de Catalunya. A més de diverses publicacions en obres col.lectives i revistes especialitzades, ha publicat els llibres “Las normas jurídicas de los periodistas”, “Derecho Español de la Información”, “Régimen Jurídico de la Información” i “La Ràdio i la Televisió a Catalunya, avui”.

Pepe Encinas

Barceloní, és un dels periodistes formats a l’escola de la reivindicació urbana publicant les seves fotografies a revistes de barri com ara Quatre Cantons, Grama, Presència a Girona… Va estudiar fotografia a la EMAV. Ha treballat en dos diaris barcelonins com fou Tele/eXpress (1974-1978) i a El Periódico de Catalunya on ha treballat des de la seva fundació fins el 2009.  Actualment és free-lance. Ha donat classes de reportatge i fotoperiodisme a l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona, a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (Barcelona), a l’Escola de Fotografia de Terrassa (UPC), al Postgrau de Periodisme que ofereix la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), al Postgrau de Disseny i Fotografia de l’Elisava. Ha estat Membre de la Junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya des de 1995 fins el 1999.

Carlos Miguel Ruiz Caballero

Doctor en Periodisme per la Universitat Ramon Llull. Professor d’Ètica de la Comunicació a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, de la mateixa Universitat. Ha estat vicedegà de Professorat i d’Estudiants. Abans d’incorporar-se a la docència universitària en 1995, va treballar com a periodista a diversos mitjans de comunicació de Barcelona.

Josep Terés

Doctor en Medicina i especialista en Medicina Interna i de  l’Aparell Digestiu. Catedràtic en Medicina de la UB (jubilat). Membre de la Comissió de DEontologia del Col.legi de Metges de Barcelona i membre del Comitè d’Ètica assistencial del Hospital Clínic de Barcelona. Col.laborador de l’Observatori de Bioètica i Dret i Càtedra de la Unesco de la UB. Antic Director  Mèdic i Director de Docència del Hospital Clínic de Barcelona.

Magda Oranich

Advocada. Llicenciada en dret i periodisme. Forma part de Juntes Directives de diverses entitats de  caràcter jurídic o social. És sòcia d’honor de diferents  Fundacions i Patrona de diverses entitats. Va ser diputada al Parlament de Catalunya i regidora de l’Ajuntament de Barcelona. Va ser síndica del socis del Barça i membre de la Junta Directiva del Club. És  secretària del Comitè Català per als Refugiats de Catalunya amb ACNUR.

Dolors Massot

Periodista i professora universitària. Especialista en Cultura i Moda. És llicenciada en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona i en Periodisme per la Universitat Ramon Llull. Va néixer a Puigverd de Lleida el 1966. Ha estat professora de les Facultats de Periodisme, Humanitats i ADE de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), de la Universitat San Pablo-CEU Abat Oliba, de la Universidad del País Vasco (UPV-EHU) i de l’ISEM Fashion Business School (Madrid). Va ser directora del Postgrau de Comunicació de Moda i Tendències de la UIC. Fou redactora del diari “ABC” entre 1991 i 2007, i col·laboradora de TV3 i Catalunya Ràdio. Dóna conferències sobre aspectes ètics del periodisme, la publicitat i les relacions públiques. És autora del llibre “Agatha Ruiz de la Prada” (2008). Actualment és professora a ESERP Business School, col·labora a Capital Radio i fa recerca sobre les fonts d’informació.

Núria Carrera

Ha estat degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya. Va ser durant uns anys professora i supervisora de l’Escola de Treball Social a l’ICESB. En la seva trajectòria professional, destacar la intervenció com a treballadora social a la Mancomunitat de Ciutat Badia, al CAP de Salut Mental del Carmel i col·lectius infantils de Barcelona. En la seva trajectòria de direcció d’equipaments i institucions, a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, a Creu Roja Catalunya, va poder conèixer i promoure gestions de canvis organitzatius i de valors. També destaca la seva presència com a política electa a l’Ajuntament de Barcelona en l’àmbit de les polítiques socials.

Josep Rovirosa

Llicenciat en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha exercit el periodisme a Ràdio Sabadell, El Diario Vasco de San Sebastià, El Correo Catalán i a La Vanguardia.  En aquest últim diari va ser Defensor del Lector del 2010 al 2015. Expert en Disseny Periodístic, s’ha dedicat, també, a la docència d’aquesta especialitat a les universitats Autònoma de Barcelona, Pompeu Fabra i, en règim de cooperant, a diferents escoles de periodisme centreamericanes.

Ruth Rodríguez

Doctora en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid. És professora de Periodisme en el Departament de Comunicació de la UPF i és membre del Grup de Recerca en Periodisme de la UPF. Les seves principals línies d’investigació són el periodisme cultural, l’ètica en els mitjans i el periodisme digital. Ha participat en diversos projectes d’investigació finançats pel Ministeri i la Comissió Europea. És investigadora principal del Projecte d’Investigació “MediaACES. Accountability i Cultures Periodístiques a Espanya. Impacte i proposta de bones pràctiques en els mitjans de comunicació espanyols” (MINECO / FEDER, UE, ref: CSO2015-66404-P).


Amb el suport de: