CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

Membres del CIC

Composició del Consell de la Informació de Catalunya

El Consell de la Fundació Consell de la Informació de Catalunya està integrat per un conjunt de dones i homes que tenen com a missió jutjar les transgressions de la deontologia periodística que els mateixos periodistes han plasmat en el Codi. La varietat mateixa dels seus membres garanteix la seva independència de criteri: juristes, sociòlegs, professors d’ètica, de deontologia, de comunicació, metges, responsables d’entitats cíviques i periodistes. Hi ha, en el Consell, molts noms ben coneguts i reconeguts, amb una participació absolutament gratuïta i desinteressada.

Membres

PRESIDENT

Josep Carles Rius

Ha estat degà de Col·legi de Periodistes de Catalunya (2007-2010) i és autor del llibre Periodismo en reconstrucción (Universitat de Barcelona, 2016). Doctor en Ciències de la Comunicació i Periodisme, ha exercit durant vint-i-cinc anys de professor de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va llicenciar l’any 1980 i va cursar el màster de Periodisme i Investigació. És diplomat en Institucions Europees. Ha estat sotsdirector de La Vanguardia, redactor a El Noticiero Universal, redactor en cap a El Periódico de Catalunya i director del diari Público a Catalunya (2010-2012). Inicià la seva carrera professional a la premsa comarcal, a Tarragona, on va participar en la fundació dels setmanaris Mestral i El Pati. Ha treballat a TVE (1982), ha estat comentarista a la cadena SER i col·labora a Diari de Tarragona. Ha impulsat i presideix la Fundació Periodisme Plural, l’única entitat sense ànim de lucre dedicada al periodisme a Catalunya.

SECRETARI GENERAL

Josep Rovirosa

Llicenciat en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha exercit el periodisme a Ràdio Sabadell, El Diario Vasco de San Sebastià, El Correo Catalán i a La Vanguardia.  En aquest últim diari va ser Defensor del Lector del 2010 al 2015. Expert en Disseny Periodístic, s’ha dedicat, també, a la docència d’aquesta especialitat a les universitats Autònoma de Barcelona, Pompeu Fabra i, en règim de cooperant, a diferents escoles de periodisme centreamericanes. Ha estat membre del Consell de la Informació de Catalunya.

CONSELLERS

Núria Cornet

Llicenciada en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona.  Ha exercit el periodisme a Mundo Diario, El Punt, TV3 i EFE Barcelona i Brussel·les. Ha col.laborat a d’altres mitjans com Ràdio 4 (Brusel.les) i la Ràdio Olímpica; el diari belga La Libre Belgique i la televisió canadenca CBC. Ha fet un documental col.lectiu titulat Primera Pers. Fem. Plural i un espot per la Plataforma Unitària contra les Violències de gènere amb el nom de “A saco contra el hombre del saco”. Forma part de l’Aliança Global per als Medis i Gènere (GAMAC), moviment mundial per a promoure la igualtat de gènere a i a través dels mitjans de comunicació i és membre del Consell del Sindicat de Periodistes de Catalunya i del Consell de les Dones de Castelldefels.

Salvador Alsius

Llicenciat en Ciències Econòmiques (sociologia), llicenciat en Ciències de la Informació i doctor en Periodisme. Actualment és vicepresident del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. En el camp del periodisme, va treballar a Diario de Barcelona, va ser sotsdirector del setmanari El Món, director i presentador de telenotícies i de diversos programes a TVE i a TV3, realitzador d’un magazín a Catalunya Ràdio i col·laborador de diversos mitjans escrits. Té, entre d’altres, el premi Ciutat de Barcelona de Televisió. Pel que fa a l’activitat acadèmica, ha estat professor de la UAB (1976-1983) i de la UPF (1992-2016). En aquesta universitat va ser degà de la Facultat de Periodisme. Les seves principals línies de recerca han estat l’ètica del periodisme i la convergència de redaccions. Ha estat l’investigador principal de diversos projectes locals i internacionals. Va ser degà del Col·legi de Periodistes i és membre de la Reial Acadèmia de Doctors i del jurat dels premis de bioètica de la Fundació Grífols.

Sandra Balsells

Fotoperiodista. Llicenciada en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona. S’inicia professionalment a Londres on cursa un Postgraduate Diploma in Photojournalism. Entre 1991 i 2000, la seva trajectòria se centra en l’antiga Iugoslàvia, on documenta les successives guerres balcàniques. És autora del llibre Balkan in memoriam i coautora de Batecs d’un món convuls i Pandemia: Miradas de una tragedia. Ha realitzat nombrosos reportatges internacionals, participat en més de cent exposicions i la seva obra figura en diverses col·leccions públiques i privades. És coautora dels documentals televisius Dying for the Truth i Retrats de l’ànima. Premi Ortega i Gasset 2006 a la Millor Tasca Informativa. Des de 1995 compagina la seva feina de fotoperiodista amb la docència a la Universitat Ramon Llull.

Clara Llubià

Metgessa. Especialista en  Anestesiologia i Reanimació. Responsable de la  Unitat de Cures Crítiques Post quirúrgiques a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol fins fa 2 anys i Presidenta del Comitè Ètica Assistencial.  Actualment membre de la  Comissió Deontològica del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i del  Comitè de Bioètica  de Catalunya.

Magda Oranich

Advocada. Llicenciada en dret i periodisme. Forma part de Juntes Directives de diverses entitats de  caràcter jurídic o social. És sòcia d’honor de diferents  Fundacions i Patrona de diverses entitats. Va ser diputada al Parlament de Catalunya i regidora de l’Ajuntament de Barcelona. Va ser síndica del socis del Barça i membre de la Junta Directiva del Club. És  secretària del Comitè Català per als Refugiats de Catalunya amb ACNUR.

Dolors Massot

Periodista i professora universitària. Especialista en Cultura i Moda. És llicenciada en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona i en Periodisme per la Universitat Ramon Llull. Va néixer a Puigverd de Lleida el 1966. Ha estat professora de les Facultats de Periodisme, Humanitats i ADE de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), de la Universitat San Pablo-CEU Abat Oliba, de la Universidad del País Vasco (UPV-EHU) i de l’ISEM Fashion Business School (Madrid). Va ser directora del Postgrau de Comunicació de Moda i Tendències de la UIC. Fou redactora del diari “ABC” entre 1991 i 2007, i col·laboradora de TV3 i Catalunya Ràdio. Dóna conferències sobre aspectes ètics del periodisme, la publicitat i les relacions públiques. És autora del llibre “Agatha Ruiz de la Prada” (2008). Actualment és professora a ESERP Business School, col·labora a Capital Radio i fa recerca sobre les fonts d’informació.

Lluís Martínez

Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona, diplomat en Planificació i Administració d’Empreses per la Universidad Politécnica de Madrid, i PDD per l’IESE. Ha desenvolupat la seva carrera professional al Consorci de la Zona Franca de Barcelona  i al Grup AGBAR (Aigües de Barcelona). De 2008 a 2014, patró i després patró-delegat de la Fundació AGBAR. Especialista en gestió alternativa de conflictes amb experiència com a Defensor del Client del Grup AGBAR a nivell estatal  i com a Síndic de Greuges de Mollet del Vallès. L’any 2016 va impulsar la Xarxa Antirumors de Mollet. Ha estat vicepresident  i posteriorment president  del Fòrum SD. Fundador del Comitè d’Ètica Institucional de la Fundació Sanitària Mollet. Ha estat Comissionat d’Ètica Pública de l’Ajuntament de Mollet.

Laura Fanals

Llicenciada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en Periodisme Internacional per la Universitat de Leeds i doctora en Comunicació per la Universitat Pompeu Fabra. Les seves línies d’investigació vinculen la precarietat laboral i l’ètica periodística. Periodista en actiu al Diari de Girona i col·laboradora en diversos mitjans de comunicació local. És professora associada al grau de Publicitat i Relacions Públiques de la Universitat de Girona. Ha estat membre de la Junta del Col·legi de Periodistes a Girona entre 2010 i 2018.

Ruth Rodríguez

Doctora en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid. És professora de Periodisme en el Departament de Comunicació de la UPF i és membre del Grup de Recerca en Periodisme de la UPF. Les seves principals línies d’investigació són el periodisme cultural, l’ètica en els mitjans i el periodisme digital. Ha participat en diversos projectes d’investigació finançats pel Ministeri i la Comissió Europea. És investigadora principal del Projecte d’Investigació “MediaACES. Accountability i Cultures Periodístiques a Espanya. Impacte i proposta de bones pràctiques en els mitjans de comunicació espanyols” (MINECO / FEDER, UE, ref: CSO2015-66404-P).

Sergi Solà

Llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i Doctor en Comunicació per la Universitat Ramon Llull. És professor als graus de Periodisme i Comunicació Audiovisual de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i membre del Grup de Recerca TRACTE de la mateixa universitat. Actualment exerceix de Cap d’Estudis de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC, on ha estat Coordinador del Grau de Periodisme entre 2013 i 2021. Les seves principals línies d’investigació són el periodisme radiofònic en les seves diferents vessants i els mitjans de comunicació de proximitat, especialment les ràdios locals. Ha exercit de periodista i col·labora, sobretot, en mitjans locals.

Rebeca Pardo

Doctora en Belles Arts i llicenciada en Comunicació Audiovisual. Ha estat degana i vicedegana de recerca de la Facultat de Comunicació de UIC Barcelona. Va exercir com a fotoperiodista, periodista i editora de suplements al Diario El Tiempo (Perú) de 1997 a l’any 2000. Ha estat professora de fotografia a la Universitat de Barcelona (2008-2018) i ha impartit classes en altres universitats tant nacionals com internacionals. Ha realitzat estades de recerca en el CSIC i en les universitats d’Harvard i Brighton. Les seves línies de recerca se centren en la representació visual del dolor, la malaltia, la mort i el dol, amb especial interès pels aspectes ètics. És Coordinadora del Grup de recerca (2021 SGR 01243) AINA i ha sigut investigadora principal de diversos projectes de recerca sobre la representació visual del dolor i la malaltia finançats per MICIN i fons FEDER, Fundació BBVA,  Fundació Grífols i Generalitat de Catalunya. Ha co-editat el llibre  “LA IMAGEN DESVELADA. Prácticas fotográficas en la enfermedad, la muerte y el duelo”.

Joana Gallego

Professora titular de la Universitat Autònoma de Barcelona des de 1989 fins 2023. Directora de l’Observatori per a la Igualtat de la mateixa universitat desde 2016 a 2018. Codirectora del Màster Gènere i Comunicació des de 2015 a 2021. El 2001 va rebre el Primer Premi del Consell Audiovisual de Catalunya pel treball que havia dirigit amb el seu equip de recerca que es va publicar amb el titol de La prensa por dentro.
Entre les seves publicacions destaquen Periodismo social (2014); De reinas a ciudadanas. Medios de comunicación ¿motor o rémora para la igualdad (2013), Putas de película. Cien años de prostitución en el cine (2012); Eva devuelve la costilla, (2010); Si te vas te mato. Mujeres que murieron por su libertad, (2009); El sexo de la noticia (2000) o el pioner Mujeres de papel. La prensa femenina en la actualidad (1990). Ha publicar la novel·la Muere una mujer (2021) sobre la violència de gènere. Va ser membre fundadora de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya l’any 1992.

SECRETÀRIA TÈCNICA

Begoña Muñoz

Llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, té un Postgrau en tècniques d’informació i comunicació empresarial per la Universitat Pompeu Fabra.
Ha treballat des de 2001 al Consell de la Informació de Catalunya (CIC), primer com a suport a les tasques de secretaria i desprès amb el càrrec de secretaria tècnica, coordinant les activitats del CIC. També va col.laborar a la Fundació Internacional Olof Palme durant deu anys, entre d’altres col.laboracions.