CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

Queixes rebudes i memòries anuals

RESOLTES AL PLE DEL CIC DE DATA 29 DE GENER DE 2024  (PENDENT D'INCLOURE EXPEDIENTS)

 

 

Expedient núm. 1/2024: Queixa online del  Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els quatre col·legis –COIB, COIGI, COILL i CODITA per unes declaracions del periodista, senyor  Jordi Barbeta durant un programa de TV3 que podrien vulnerar el Codi Deontològic.  

Expedient núm. 20/2023: Escrit de queixa presentat per l’exdirector de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, en relació a unes declaracions emeses al programa ‘El matí de Catalunya Ràdio’ on el director de l’espai, Ricard Ustrell, afirmava que Gordillo era client habitual d’una cocteleria de Barcelona i el presentant de la queixa assegura que la informació és una falsedat.

Expedient núm. 21/2023  Queixa de J.F.T. en relació al fet que el periodista Josep Palau, redactor del programa Tot es Mou de TV3, protagonitzi també anuncis d’un banc a la mateixa cadena.

Expedient núm. 16/2023: Escrit de queixa de la secretaria de Junta de Impulso Ciudadano per dues informacions del mitjà digital Racó Català en les quals indica que es qualifica de manera despectiva l’associació que presenta la queixa, amb qualificatius com “ultra” o “grupuscle anticatalà”, fet que podria vulnerar el criteri 2 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 22/2023: Queixa rebuda el 10 de novembre del 2023, presentada pel periodista col·legiat M.L., en referència a una mala praxi atribuïda a Jordi Rovira, director de Capçalera, la revista del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Expedient núm. 23/2023: Queixa presentada per l’Associació Observatori de Drets Humans (Observatori DESCA), en relació a una informació publicada al canal de notícies virals Cribeo de la pàgina web de La Vanguardia, el dia 30 de novembre de 2023, sota el títol: “Activista climática dice tener ‘ecoansiedad’ y destapan que viaja por todo el mundo por ocio: ‘Contamina más en 1 año que yo toda la vida’ ”, en referència a unes manifestacions fetes per una representant de l’associació sobre la COP28.

NOTA: El diari un cop ha rebut l’acord del CIC ha traslladat a l’equip de sistemes que forcin la supressió en el cercador intern de la referència a la notícia ja eliminada, cosa que s’hauria d’haver produït de manera automàtica en despublicar-se la peça.

RESOLTES AL PLE DEL CIC DE DATA 27 DE NOVEMBRE DE 2023

Expedient núm. 14/2023
ASSUMPTE : Queixa presentada pel periodista Rafa Marrasé pel que considera un veto a l’exercici de la seva professió per part de l’Alcaldia de l’Ajuntament de Salou.

Expedient núm. 17/2023 : Queixa presentada per la sra. C.A,, en nom de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, en relació a una noticia publicada al diari El Nacional.cat del dia 26 de juny de 2023 i titulada “Més de 10.000 litres d’aigua llençats a la claveguera diàriament per una fuita a Torroella de Montgrí”. La demandant considera que el diari vulnera els articles 1, 2 i 3 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 18/2023

ASSUMPTE : Queixa presentada pel periodista Enric Borràs Abelló, del Grup de Periodistes Ramon Barnils, que considera que una publicació de E-Noticies sobre l’informe ‘L’efecte Orriols: com els mitjans han blanquejat l’extrema dreta’ (d’ara endavant “L’efecte Orriols”), fet per el seu grup, vulnera els criteris 1 i 2 del Codi Deontològic i el punt 02 de l’Annex B. Fa aquesta queixa a títol personal i en nom també del Grup de Periodistes Ramon Barnils, entitat que presideix.

Expedient núm. 19/2023
ASSUMPTE: Escrit de queixa de la Sra. C.P per una possible vulneració del criteri 7 del Codi Deontològic en un programa de Catalunya radio durant la crítica literària que fa Marina Porras i on recomana el llibre “Fucking New York”.

 Memòria anual del CIC exercici 2022

Pel Consell de la Informació de Catalunya l’any 2022 ha estat de reivindicació. El Codi Deontològic del periodisme ha complert trenta anys i és més necessari que mai. La nostra institució, l’entitat que va néixer per vetllar pel seu compliment, n’ha fet 25.

Ha estat doncs un doble aniversari, una doble celebració i ho hem fet amb una reflexió col·lectiva.

Amb el Codi deontològic com a referència, però, sobretot, amb l’experiència diària dels periodistes en exercici. Un diàleg entre generacions. Les que estan treballant ara en els mitjans de comunicació. Les que es preparen a les facultats. I les que van crear el marc ètic de la professió ara fa trenta anys. 

Vam fer aquest procés a través de sis jornades de reflexió i debat sota el títol conjunt dels Reptes ètics del periodisme. La primera i l’última a la seu del Col·legi de Periodistes. Les altres quatre, a universitats que tenen estudis de periodisme: Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Ramon Llull i Universitat Rovira Virgili. En conjunt hi van intervenir quaranta periodistes, representants de la societat civil, desenes de professors i més de 700 estudiants. (…)