Expedients i memòries

Acords adoptats ple Ple del CIC de data 5 de novembre de 2020 sobre queixes rebudes

Expedient núm. 5/2020: Escrit de queixa de la Sra. M. M. motivada en que l’agència Europa Press rep diners per publicar notícies favorables a la dictadura de Guinea Equatorial, la qual cosa pot vulnerar el Codi Deontològic. També inclou en la seva queixa La Vanguardia i Tarragona Noticias en el mateix sentit.

Expedient núm. 6/2020: Queixa online de X.F. sobre el programa diari que presenta Mariola Dinarès Popap de Catalunya Ràdio, de 13 a 14h. on deixa palès que no queda clar si certs continguts són publicitat o informació i que, per tant, es podria vulnerar el criteri 7 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 8/2020: Escrit de queixa de O.J. contra ABC per considerar que la informació publicada en data  16/03/2020, pàgina 80, transgredeix el criteri número 4 (utilitzar mètodes lícits i dignes per obtenir informació.

Expedient núm. 9/2020: Queixa online del sr. J.M.M. contra el programa “Julia en la Onda” que presenta Júlia Otero a Onda Cero per la possible vulneració del criteri 7 del Codi Deontològic al no quedar clar si els col·laboradors fan publicitat o informació.

Expedient núm. 10/2020: Escrits de queixa sobre el mateix reportatge signades per D.R., S.C., M.S. i M.R. A. que coincideixen bàsicament a expressar la indignació pel que consideren una manca a la veritat en la transmissió en directe del programa “Al Rojo Vivo” de La Sexta, dirigit i presentat per Antonio García Ferreras, relativa a l’observança de les mesures de seguretat vigents en aquells dies (maig 2020) com a resposta a la pandèmia del COVID-19. Consideren que es vulnera el criteri 1 i 3 del Codi Deontòlogic.

Expedient núm. 11/2020: Escrit de queixa de la senyora C.C, rebut el 10 de juny de 2020, denunciant que la informació “Un detenido por el asesinato de un indigente en Dosrius”, publicada a lavanguardia.com el 13 de maig de 2020, vulnera els criteris 1, 2 i 3 del Codi Deontològic dels Periodistes de Catalunya.

Expedient núm. 12/2020: Escrit de queixa de la sra. A.S., amb data 17.06.20, contra l’agència EFE, per haver difós la seva imatge en diferents mitjans de comunicació amb una mascareta de roba. Amb la seva denuncia adjunta uns arxius on surt la seva imatge a TV-3, i altres mitjans, com són El confidencial, Instagram, La Vanguardia, El Periódico, amb comentaris sobre l’ús de les mascaretes fetes de roba i de forma artesanal, fet que considera que vulnera el Codi Deontològic per no haver donat consentiment en aquesta difusió.

Acords sobre les queixes resoltes pels membres del CIC al juny de 2020

Expedient núm 23.2019 Escrit de queixa de V.G. contra el diari digital El Caso per considerar que pot haver vulnerat els criteris 1, 2, 4, 6, 8, 9 i 10 del Codi Deontològic, en tant que creu que la notícia objecte de la queixa és vexatòria per a una víctima de violació, tant el redactat com la imatge que acompanya la notícia, i el titular escollit.

Expedient núm. 25/2019: Escrit de queixa de M.M. referit a la possible vulneració del principi 7 del Codi deontològic de la professió periodística per part del periodista Angel Varela en el seu programa “Global 5” (Radio5).

  Expedient núm 1.2020: L’Ajuntament de El Prat i l’Associació Dones Periodistes de Catalunya s’adrecen al CIC, s’entén que conjuntament, per a demanar la seva intervenció en relació a una peça suposadament informativa de Telecinco emesa el 2 de desembre de 2019 sobre un cas de violència de gènere.

Expedient núm. 2/2020: Amb data 28 de desembre de 2019, la Sra. M.M.  presentà escrit online de queixa contra “La Vanguardia” i el “Magazine” (suplement dominical de “La Vanguardia” anomenat “Magazine Lifestyle” des del proppassat mes de març)  per sengles articles del periodista Domingo Marchena.

Expedient núm. 3/2020: Escrit de queixa del senyor P.B., rebut el tres de febrer de 2020,  acusant de plagi a una sèrie de mitjans que han utilitzat sense autorització un vídeo publicat al seu compte de twitter, que forma part d’un reportatge acadèmic.

Expedient núm. 4/2020: Escrit de queixa de la senyora M.M. per considerar que el periodista Andreu Gomila pot haver vulnerat el criteri 7 del Codi Deontològic, en tant que es pot produir un conflicte d’interessos.

Expedient núm. 7/2020: Escrit de queixa al CIC contra el periodista Albert Om, presentador del programa “Islàndia” a RAC 1 per considerar que hi pot haver un conflicte d’interessos al fer anuncis d’una assegurança de salut i desprès parlar de temes de salut en el programa.

Memòria d’activitats del CIC 2019 

Acords sobre les queixes resoltes al Ple del CIC de data 8 de gener de 2020

Expedient núm. 7.2019: Escrit de queixa per reportatges publicats en diferents mitjans de comunicació per considerar la possible vulneració del Codi Deontològic. Aquesta queixa la efectua el Síndic de Greuges de Catalunya.

Expedient núm. 11.2019: Escrit de queixa de la DGAIA contra La Vanguardia i XCatalunya.cat per sobre unes informacions relacionades amb uns menors tutelats estrangers no acompanyats “MENA”, per considerar que poden haver vulnerat els criteris 10 i 12 del Codi.

Reclamació feta sobre l’expedient núm. 13.2018: Escrit de queixa del sr. T.M. contra el programa de ràdio musical “Delicatessen” de iCat per un possible conflicte d’interessos del seu presentador.

Expedient núm. 14/2019: Escrit de queixa de M.F. contra la CCMA per un possible cas de conflicte d’interessos amb el periodista A. Orriols.

Expedient núm. 15/2019 Escrit de queixa del Síndic de Greuges de Catalunya contra el diari E-Notícies per uns articles publicats pel director del mitjà que poden haver vulnerat el Codi Deontològic.

Expedient núm. 16/2019:  Escrit de queixa per un reportatge publicat al diari Elcaso.cat el dia 9 de juliol titulat “La vida dels MENA a Barcelona: roben de nit i dormen de dia en una església” per considerar que es vulneren els criteris 11 i 12 del Codi.

Expedient núm. 17/2019:  Escrit de queixa referit a la possible vulneració dels principis 9 i 11 del Codi en l’article “Un nen de 13 anys, presumptament violat per quatre companys d’institut a Vallirana”, publicada a ElCaso.cat el 22 de juliol del 2019.

Expedient núm. 18/2019:  Escrit de queixa remès per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, en què després de fer una sèrie de consideracions sobre l’impacte informatiu que ha suposat l’arribada massiva de joves migrats al nostre territori i l’estigmatització que els mitjans estan fent d’aquest col·lectiu, es refereix al cas concret d’una periodista de El Periódico de Catalunya. Consideren que les informacions publicades poden vulnerar els criteris 4, 6, 9 i 11 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 19/2019:  Escrit de queixa de la directora general de la DGAIA, per un reportatge publicat a l’edició digital del diari La Vanguardia el dia 26 d’agost de 2019, amb el títol “Los diez delincuentes que ponen Barcelona contra las cuerdas”, el qual pot haver vulnerat els criteris 10 i 12 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 20/2019: Queixa arran de l’emissió al juliol de 2019 del documental “Palau de la Música (Resurrecció)” al programa Sense Ficció (TV3), per considerar la reclamant que TV3 no ha informat sinó que ha fet “propaganda” i ha contribuït a “rentar la cara” del Palau de la Música Catalana, fet que pot vulnerar els criteris 1 i 7 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 21/2019:  Escrit presentat pel Síndic de Greuges el 21 d’agost de 2019, en relació a una queixa sobre la publicació al Diari de Girona d’informacions relacionades amb el judici d’uns abusos sexuals comesos contra una noia menor d’edat en el moment dels fets, per considerar que es pot haver vulnerat el criteri 11 del Codi.

Expedient núm. 22/2019:  Escrit de queixa traslladat pel Síndic de greuges de Catalunya per una notícia apareguda a Metropoliabierta, que recull un vídeo de youtube de menors migrants no acompanyats, i que pot haver vulnerat el Codi Deontològic.

Informe memoria CIC 2018

EXPEDIENTS aprovats A LA REUNIÓ DEL PLE DEL CIC DE DATA 10 DE JULIOL DE 2019

Expedient núm. 8/2019: Escrit de queixa de A.T. contra EiTV, El Mundo i El Periódico per una notícia on figura la imatge de la seva detenció i de la seva parella i que no respecte el seu dret a la privacitat i presumpció d’innocència, en uns fets relacionats amb la màfia armènia. Pendent de verificar dades.

Expedient núm. 10.2019 : Escrit de queixa rebut el 18 de març de 2019 de la Fundació Bayt Al Thaqafa, des del seu programa de No Discriminació, en relació a cinc articles publicats el 2018 i tres el 2019 per la “Premsa del Baix” i sis publicats el 2018 per la “Premsa del Maresme”, ambos mitjans digitals.

Expedient núm.  12.2019: Escrit de queixa de SOS Racisme contra El Periódico per un reportatge publicat el 23 de febrer i titulat “Los adeptos de una cofradía islàmica senegalesa se hacen con el control del ‘Top manta’ en España”, per considerar que es vulneren els criteris 1, 2, 3, 5, 9, 10, 12, la recomanació 02 i 03 i l’annex F, sobre la nacionalitat dels individus, del Codi Deontològic.

Expedient num. 13.2019 Escrit de queixa de C. P. contra Betevé per un possible cas de conflicte d’interessos del periodista Miquel Missé.

Expedient núm. 13.2018: (en revisió per reclamació posterior) Escrit de queixa del sr. T.M. contra el programa de ràdio musical “Delicatessen” de iCat per un possible conflicte d’interessos del seu presentador.

EXPEDIENTS aprovats A LA REUNIÓ DEL PLE DEL CIC DE DATA 9 D’ABRIL DE 2019

Expedient núm. 22/2018: Escrit de queixa del senyor M.M. contra una informació publicada pel diari el 9 Nou per considerar que s’ha vulnerat el Codi Deontològic en els criteris 1, 2 i 4 ja que l’article no s’ajusta a la realitat i a més atempta contra l’honor de les persones afectades. (consulta l’acord)

 Expedient núm. 1/2019: Escrit de queixa del Síndic de Greuges de Catalunya sobre una possible filtració de dades personals referent a la notícia d’una sentència sobre assetjament escolar per part dels mitjans CCMA, El Periódico, El País, Nació Digital, La Vanguardia i ARA, per considerar que es pot haver vulnerat el Codi Deontològic. (consulta l’acord)

Expedient núm. 3/2019: Escrit de queixa del Síndic de Greuges de Catalunya pel tractament informatiu donat per diversos mitjans (Catalunyadiari, El Periódico, El Español, la Vanguardia, El Mundo, Telecinco i Diari de Girona) en la notícia relacionada amb la mort violenta d’una dona de 53 anys presumptament a mans de la seva filla, per considerar que es vulnera el criteri 11 del Codi Deontològic. (consulta l’acord)

Expedient núm. 4/2019: Escrit de queixa del sr. T. M. contra la  periodista E.Moliner, una dels dos presentadors del programa diari informatiu de Catalunya Ràdio, Catalunya Migdia,  per considerar que pot haver un conflicte d’interessos en tant que la periodista pren part dels actes electorals d’un partit polític en concret. (consulta l’acord)

Expedient núm. 5/2019: Escrit de queixa del sr. T.M. contra els diaris ARA, El Mundo, La Vanguardia i El Periódico per un possible cas de conflicte d’interessos en una informació sobre un viatge publicitari fet per periodistes a Uganda en el que no es diu que és un viatge patrocinat per una agència de viatges i una companyia aèria. (consulta l’acord)

Expedient núm. 6/2019: Escrit de queixa per la publicació de diverses notícies al diari Segre sobre el assassinat d’una dona (mare del reclamant), ocorregut fa 30 anys. Considera que els articles publicats per aquest diari vulneren el criteri 09 del Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya. (consulta l’acord)

 QUEDA PENDENT PEL PROPER PLE DEL CIC. Expedient núm. 8/2019: Escrit de queixa de A.T. contra EiTV, El Mundo i El Periódico per una notícia on figura la imatge de la seva detenció i de la seva parella i que no respecte el seu dret a la privacitat i presumpció d’innocència, en uns fets relacionats amb la màfia armènia.

Expedient núm. 9/2019: Escrit de queixa de C.P. contra La Vanguardia per una possible vulneració del criteri 7 i Annex B del Codi Deontològic en relació a un reportatge sobre una empresa de café, en el qual no s’informa de que el viatge a Santo Domingo va ser patrocinat als periodistes que informen del tema. (Consulta l’acord)

Expedients resolts pel Ple del CIC en data 10 de desembre de  2018

Expedient núm. 13.2018 (pendent de revisió de la ponència): Escrit de queixa del sr. T.M. contra el programa de ràdio musical “Delicatessen” de iCat per un possible conflicte d’interessos del seu presentador.

Expedient núm. 15.2018: Escrit de queixa de la Fundació Champagnat (Maristes de Catalunya) per un reportatge del dia 12 de juny de 2018, dins de l’espai “Sense ficció” de TV3 titulat Shootball, per considerar que es poden haver vulnerat diversos criteris del Codi Deontològic.

Expedient núm. 16.2018: Queixa presentada al CIC per 9 Sant Vicenç contra un periodista del diari La Vanguardia per considerar que en les informacions que publica al voltant d’una moció de censura a l’alcaldia de Sant Vicenç de Montalt s’han vulnerat diferents criteris del Codi Deontològic

Expedient núm. 17.2018: Escrit de queixa de diversos particulars pel tractament de dades personals que han fet diversos mitjans de comunicació entorn a un cas de violència de gènere a un poble de la Garrotxa. Concretament, consideren que poden haver vulnerat els criteris 1, 2, 6 o 9 del Codi Deontològic.

Expendient núm. 18.2018  Escrit de queixa del sr. T.M. contra el programa “Mans” de Catalunya ràdio per un possible conflicte d’interessos del seu presentador.

Expedient núm. 19.2018: Escrit de queixa del sr. T.M. contra el programa de TV3 “30 Minuts” per un reportatge sobre cervesa artesana per un possible conflicte d’interessos del periodista que el dirigeix.

Expedient núm. 20.2018 Escrit de queixa de T.M. contra el programa “Estat de Gràcia” de Catalunya ràdio per l’anunci del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya on posa veu el presentador ja que pot vulnerar el criteri 7 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 18.2018: Actuació d’ofici del CIC sobre la campanya publicitària que fa el periodista de la CCMA Lluís Marquina i la possible vulneració del criteri 7 del Codi Deontològic.

COMUNICAT El CIC exhorta a no barrejar periodisme i publicitat

Informe memoria del Consell de la Informació de Catalunya 2017

Expedients resolts pel Ple del CIC l’abril de 2018

Expedient núm. 58/2017Escrit de queixa de l’Institut  Català de les Dones pel tractament d’una noticia publicada en diversos mitjans de comunicació en data 25 d’agost de 2017 i relacionada amb la detenció d’un noi de 17 anys  que va deixar embarassada una nena de 10 anys.

Expedient núm. 65.2017: Escrit de queixa de Genera (Associació en defensa dels drets de les dones) contra El Periódico per considerar que la notícia publicada el 12 de desembre de 2017 amb el titular “Detenido un hombre por el asesinato de la prostituta del Raval” els articles 9 i 12 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 66.2017: Escrit de queixa de Genera (Associació en defensa dels drets de les dones) contra La Vanguardia per considerar que la notícia publicada el 10 de desembre de 2017 amb el titular “Los Mossos investigan la muerte de una prostituta en el Raval” vulnera els articles 9 i 12 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 67.2017: Escrit de queixa de Genera (Associació en defensa dels drets de les dones contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (3/24) per considerar que la notícia publicada el 12 de desembre de 2017 amb el titular “Detingut el presumpte autor de la mort d’una prostituta al Raval” vulnera els articles 9 i 12 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 1.2018: Escrit de queixa de SOS Racisme contra diversos mitjans d’àmbit català i espanyol  per considerar que es vulneren els criteris 2, 3 9 i 12 del Codi Deontològic i annex F en el tractament informatiu d’uns fets esdevinguts a les immediacions de la Sagrada Família el passat 12 de setembre de 2017.

Expedient núm. 2.2018: Mediació del CIC sobre una queixa presentada pel senyor R.V. contra Xavier Santesmasses i el Diari El Segre el qual considerava que es vulneraven els criteris 1,2,4,9 i 10 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 3.2018: Escrit de queixa del senyor D.G. contra la informació apareguda al mitjà Mediterráneo Digital, per considerar que es vulneraven els criteris 9 i 12 del Codi Deontològic per l’ús innecessari de la paraula “panchita” per referir-se a una persona de nacionalitat nicaragüenca, detinguda i acusada de robatori a domicili.

Expedient núm. 4.2018: Escrit de queixa de la portaveu de Viladecans Sí Se Puede (VSSP) contra el diari digital Crónica Global per la publicació d’una notícia on el diari parla d’unes declaracions fetes per VSSP que consideren que no són certes.

Expedient núm. 61.2017: Escrit de queixa del senyor J. D.M. per una publicació del periodista Quico Sallès al diari La Vanguardia Digital del dia 11 d’abril de 2017 que considera que podria contravenir el Codi Deontològic perquè  atemptat directa i dolosament contra la seva persona, imatge i honor, amb la corresponent repercussió a la resta de familiars i amics.

Expedients resolts pel Ple del CIC en data 11 de desembre de  2017

Expedient núm. 8/2017: Queixa del Sindicat de Periodistes de Catalunya contra la
CCMA per reiteració en fer publicitat comercial per part de la periodista presentadora
del programa “Divendres” (Ara de vins, Raimat i per la pròpia cadena). certificat_expedient 8.2017

Expedient núm. 10/2017: Escrit de queixa del FC Barcelona contra la CCMA per unes
informacions emeses al Telenotícies Migdia de TV3 de data 3 de juliol de 2017, que
consideren no contrastades i que no s’ajusten a la realitat, en relació al “Seient Lliure”
que ofereix el club certificat_expedient 10.2017

Expedient núm. 11/2017: Escrits de queixa de LJ contra el Diari de Tarragona pel
tractament informatiu donat en diverses informacions per considerar que en diverses
ocasions el mitjà vulnera el Codi Deontològic, concretament els criteris 1, 2, 4 i 12.

certificat_expedient 11A.2017

certificat_expedient 11B.2017

certificat_expedient 11C.2017

Expedients núm. 12/2017 fins 54/2017: Escrits de queixa presentats per diverses
persones a títol particular per unes portades publicades pel diari El Periódico en dates
31 d’agost i 1 de setembre per considerar que vulneren els criteris 1, 2, 3, 5 i 10 del
Codi Deontològic, en informar d’ una nota de la CIA als Mossos sobre els atemptats
de Barcelona. (A cada queixa li correspon un número d’expedient tot i ser el mateix
assumpte)

certificat_expedient 12-54.2017

Expedient núm. 56/2017: Queixa de la Direcció General d’Atenció a la Infància i
Adolescència contra La Vanguardia digital per publicar la fotografia d’un sacerdot de
Tortosa detingut a Hondures, en què apareix amb un cartell amb el nom de la víctima
(menor), en un cas de presumptes abusos sexuals i de prostitució de menors.

certificat_expedient 56.2017

Certificació expedient 63.2017

ASSUMPTE El dia 2 d’octubre, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) va presentar al CIC un escrit de queixa contra diversos mitjans de comunicació: ABC, La Razón i Mediterráneo Digital. La denúncia es refereix als tres mitjans esmentats perquè, arran la convocatòria de Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya del passat 1 d’octubre, aquestes publicacions “s’han pronunciat al respecte assenyalant una manipulació dels infants i adolescents a favor del referèndum citat, i han utilitzat imatges de menors d’edat acompanyades d’expressions vexatòries o manifestacions que poden incitar a l’odi”.

Expedient núm. 60/2017: Escrit de queixa de DG contra directe.cat per considerar
que ha basat diverses notícies relacionades amb la manifestació espanyolista de
data 8 d’octubre en fotos falses i que es podrien haver vulnerat els criteris 2 i 3 del
Codi Deontològic.

certificat_expedient 60.2017

Estudi realitzat per MediaACES sobre la cobertura dels atemptats
que van fer els mitjans de comunicació (expedient núm. 59/2017)

Informe_Atemptats_CIC

Escrit de queixa del Servei de Comunicació de l’Ajuntament
de Blanes contra el mitjà directe.cat per considerar que es vulneren els criteris 1,2,3,7,
9 i Annex B 02 del Codi Deontològic en la informació titulada “L’Ajuntament de Blanes
(PSC) promociona una trobada d’un grupet de l’extrema dreta”

certificat_expedient 62.2017

Escrit de queixa de la periodista. M.B. contra la revista
Aquí Berguedà per una notícia que apareix el 13 de març de 2017 per considerar
que pot haver vulnerar els criteris 1,2 i 9 del Codi Deontològic en el tractament que
va donar del cas que va tenir lloc el passat mes de març a Berga, en què uns nois
van ser agredits a la sortida d’una discoteca.

certificat_expedient 64.2017

Expedients resolts pel Ple del CIC en data17 de juliol de 2017

Expedient 3.2017: El passat 15 de març de 2017, la senyora C.V.S  va presentar, a través del formulari on line de queixa del CIC, un escrit contra el diari La Vanguardia per un article aparegut a la secció Tendències d’aquest diari el dia 23 de febrer de 2017 (pàg. 29), signat per la periodista Celeste López, el titular del qual era “Un mal professor influeix un 6% en el rendiment d’un estudiant”, seguit del subtítol “la qualitat del docent afecta més els alumnes d’entorns desafavorits”. La reclamant considera que es vulneren els criteris 1, 2 i 3 del Codi Deontològic

Expedient 5.2017: Escrit de queixa presentat per la  Fundación Secretariado Gitano amb seu a Madrid, en relació a una noticia on es fa  referència a la ètnia gitana relacionant-la amb un delicte de agressió a las forces de seguretat, publicada pel  Diari Mediterráneo Digital, del GRUPO EDITORIAL MEDITERRANEO DIGITAL, S.L.U.

Expedient 6.2017: En data 14 de març de 2017 es va rebre una queixa d’ICV Esplugues (grup municipal de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat) en la qual es denuncien possibles males pràctiques i manca de rigor periodístic i engany a la ciutadania per part de l’entitat municipal en la publicació de la revista El Pont d’Esplugues núm. 245 del mes de febrer que edita el propi ajuntament.

Expedient 7.2017: Escrit de queixa de E.P.L. de data 9 d’abril de 2017 en relació amb una carta, publicada el 23 de novembre de 2008, a la secció Cartes dels lectors d’El Periódico de Catalunya.

Expedient 9.2017: Escrit de queixa presentat el 25/05/17 pel senyor R.C. , per dues informacions publicades pel diari lavanguardia.com els dies 20/05/2017 (“Una testigo señala a la agente detenida”) i 15/05/2017 (“El sospechoso se afeitó el día del crimen del urbano”), i una altra informació publicada pel diari elmundo.es el 21/05/2017 (“La ‘pantera’ rosa y la “màquina de matar””). Posteriorment, amb data 29 de maig, va ampliar la seva queixa a una altra informació publicada per lavanguardia.com el dia 27/05/2017 (“Rosa, la mujer de las dos caras”). I, finalment, va tornar a ampliar la seva queixa el dia 6/07/2017 a una informació publicada a elperiodico.com  el dia 5/07/2017 (“Me pregunto cómo sería una muerte perfecta”).

Memòria del CIC corresponent a l’exercici 2016

  Expedients resolts pel Ple del CIC en data 29 de març de 2017

Expedient 8.2016: Escrit de queixa del Sindicat de Periodistes de Catalunya contra Televisió de Catalunya (TV3) per la publicitat que fan dos periodistes de la cadena, fet que pot vulnerar el criteri 7 del Codi Deontològic.

 Expedient 9.2016 Escrit de queixa dels organitzadors del Primavera Sound contra el periodista Nando Cruz de El Confidencial per un seguit d’articles sobre el Festival Primavera Sound que segons ells danyen la seva imatge i que poden vulnerar els criteris 1,2,4 i 9 del Codi Deontològic.

 Expedient 10.2016: Queixes presentades per la sra. M.M i el sr. F.X.Q. contra el diari El Punt Avui del passat 19 de desembre de 2016 i 14 de febrer de 2017 respectivament per considerar que el diari ha vulnerat el Codi per la publicació de fotografies extretes d’un blog sense el permís dels autors i vulnerant el dret a la intimitat per publicar certes informacions.

 Expedient 1.2017: L’Àrea per a la Igualtat de Tracte i no Discriminació de les persones LGBTI (Àrea LGBTI) de la Direcció General d’Igualtat,Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, presenta una queixa per un article publicat al “On Barcelona. Qué hacer en Barcelona” de El Periódico, titulat “Cincuenta sombras de gais”  per considerar que es vulneren els criteri 9 i 12 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 2/2017 Escrit de queixa contra diariobarcelona.com i més concretament contra Entiendes.eu, responsable de la informació, per un article amb el títol  “Cómo ligarte a un hetero un sábado por la noche” per considerar que vulnera el Codi Deontològic en promoure l’abús de persones sota els efectes de l’alcohol.

Informe Adolescents.cat Gestió del CIC sobre l’escrit de queixa contra el diari digital adolescents.cat per un article titulat “5 fotos provocatives però artístiques per penjar a Instagram”, retirat posteriorment de la xarxa.

Expedients resolts pel Ple del CIC en data 26 d’octubre de 2016

Expedient núm. 1.2016: El Sr. J.N.G., per mitjà de l’empresa Internet Privacy Europe (Eliminalia), presenta una queixa contra www.lavanguardia.com. Considera que, al no haver donat el consentiment per a la publicació de la notícia en un mitjà de comunicació, s’han infringit els criteris 1, 4 i 9 del Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes. Esmenta, també, que prèviament ha demanat a lavanguardia.com que retiri la notícia de la web, però el mitjà ha refusat la petició.

Expedient núm. 3.2016:  La Sra M. A. i Pons, en nom propi i també en representació de les famílies que han viscut al BlocSalt (municipi de Salt) i de la PAH-GIRONA-SALT van presentar una queixa al Deganat del Col·legi de Periodistes de Girona per la difusió d’una notícia emesa per Cadena Ser Girona, i també publicada a la web el 10 de maig de 2016, signada per la periodista Paula Brujats i titulada: “El BlocSalt s’ha de rehabilitar”. Assegura en el text de la queixa que aquesta informació és falsa, calumnia de forma molt greu les persones reclamants i de la PAH, atempten contra els seu l’honor i bon nom i vulneren el Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya

Acte de conciliació sobre la queixa presentada per la PAH Girona-Salt

Expedient núm.  4.2016: R.E., membre del comitè d’empresa de Televisió de Catalunya (TVC), va presentar una queixa online contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Considera el señor E. que “TV3 no informa dels motius de les vagues parcials de 10 minuts convocades pels treballadors el mes de juny per reclamar que la CCMA desisteixi de la demanda de 7 anys de presó contra un treballador acusat d’haver filtrat el 2012 el llistat de sous de tota la plantilla, i els càlculs individuals d’indemnització per un ERO que es negava i que es va produir, des del correu del president del Consell de Govern de la Corporació

Expedient núm.  5.2016: L’ Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) de Barcelona va formalitzar una queixa al Consell de la Informació de Catalunya referida a la informació difosa el dia tres del mateix mes per Crónica Global. Denúncia que “aquest article està trufat de falsedats”, que no s’ajusta a la veritat i que cap representant del mitjà no s’ha posat en contacte amb l’ABTS per tal de contrastar la veracitat de la informació.

Expedient núm, 6.2016: El grup polític Federalistes d’Esquerres, amb data 20 de juliol de 2016, presenta una queixa contra TV3 per la informació continguda a l’informatiu del 9 de juliol de 2016. FeD  assegura en l’escrit de queixa que “La informació emesa no respon a la pregunta d’on ni quan ni com es va produir aquesta informació, una omissió que sembla feta de forma deliberada, ja que la peça en qüestió no és producte de la improvisació d’últim minut sinó que està força treballada. La presentadora del telenotícies fa fins i tot una introducció en què s’interpreta que les jornades s’han produït en un lloc indeterminat d’Espanya”. Federalistes d’Esquerres critica que en cap moment s’hagi citat l’Escola d’Estiu organitzada per aquesta entitat, àmbit en el qual TV3 va contactar amb l’entrevistat, el Sr. Anton Costas, catedràtic de la UB i participant de l’Escola d’Estiu. 

Expedient núm.  7.2016:  El passat 13 de setembre de 2016, l’Associació de Petits i Mitjans Accionistes de l’Espanyol (en endavant APMAE) va presentar un escrit de queixa contra  la informació apareguda al diari La Vanguardia, el dia 8 de setembre de 2016, per considerar que s’han vulnerat els criteris 2 i 12 del Codi Deontològic per la innecessària i gratuïta vinculació que es fa en el titular de la noticia entre els agressors i l’Espanyol, i per extensió als seus aficionats. Si bé es cert que el criteri número 12 no hi figura explícitament, interpreten que el titular vulnera l’esperit d’aquest criteri: l’atac sense justificació cap a qui és diferent.

Expedient núm. 2/2016:  El passat 24 de març de 2016, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (en endavant DGAIA) va presentar un escrit de queixa contra el diari La Vanguardia, de 25 de febrer de 2016, i contra el programa de 8tv El Trencadís, emès el dia 26 de febrer, a les 18:55h (del minut 1:45:50 al 1:56), per considerar que s’han vulnerat els criteris 9 i 11 del Codi Deontològic al difondre dades personals i familiars relatives a la intimitat d’una menor d’edat, sense una autorització prèvia per a la seva difusió.

Memòria CIC 2015

Exercici 2014 

Memòria FCIC 2014

Exercici 2013 

Expedient núm. 1.2013 intersos-diaridegirona-elpuntavui

Expedient número 2.2013 Gironanotícies

Expedient núm. 3.2013 imatges càncer informatius tv3

Expedient núm. 4.2013 naciodigital.noticiestarragona

Expedient núm 5. 2013 El Camp i Tarragona 21

Expedient núm. 6.2013 editorial ABCatalunya

  Exercici 2012

Memòria 2012 (conté les queixes analitzades l’any 2012 i activitats del CIC)

Exercici 2011

Memòria any 2011(conté les queixes analitzades l’any 2011 i activitats del CIC)

Exercici 2010

Memòria any 2010 (conté les queixes analitzades l’any 2010 i activitats del CIC)

 Exercici 2009

Memòria 2009 (conté les queixes analitzades l’any 2009 i activitats del CIC)

Exercici 2008

Memòria 2008 (conté les queixes analitzades l’any 2008 i activitats del CIC)

Exercici 2007

Memòria any 2007 (conté les queixes analitzades l’any 2007 i activitats del CIC)

Exercici 2006

Memòria any 2006 (conté les queixes analitzades l’any 2005 i activitats del CIC)

 Exercici 2005

Memòria 2005

 

 

 

 

 

Amb el suport de: