Expedients i memòries

Memòria anual del CIC exercici 2022

Memòria anual del CIC exercici 2021 


Memòria anual del CIC exercici 2020 


Memòria anual del CIC exercici 2019


Informe memoria CIC exercici 2018


Informe memoria CIC exercici 2017


Expedient núm. 6/2022: Escrit de queixa de M.F. per un possible conflicte d’interessos de Betevé, concretament amb la periodista Marta Armengou, que és la directora del programa “La Cartellera” de Betevé, però també la mateixa persona que forma part del comitè de selecció de pel·lícules del festival Docs Barcelona. El reclamant considera estrany que  aquest programa de televisió cobreixi el festival i, a la vegada, la seva directora en formi part de l’organització que el fa possible.

Expedient núm. 11/2022: Escrit de queixa de la Sra. M.I. per una notícia publicada per l’edició Tarragona Digital de Catalunya Diari (i que utilitza com a font informativa el mitjà El Caso) per considerar que fa un tractament informatiu sensacionalista i escabrós sobre la mort de la seva parella a un incendi al domicili comú, la qual cosa podria vulnerar els criteris 1 i 2 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 15/2022: Escrit  del Síndic de Greuges en relació a les informacions aparegudes en alguns mitjans de comunicació sobre l’agressió sexual patida per una noia a Igualada, que podrien vulnerar el Codi Deontològic de la professió.

Expedient 16.2022: Escrit de queixa del Sr. F.D. (enviada en primer lloc a través de twitter) sobre el fenomen del “clickbait” per considerar que és una mala praxis per part dels mitjans de comunicació i que vulnera el Codi Deontològic.

Expedient núm. 21/2022: Escrit de queixa de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya, per una informació publicada al Diari de Terrassa sobre la història d’una noia provinent d’Ucraïna per considerar que es vulneren els criteris 9 i 11 del Codi Deontològic al no preservar la seva intimitat i difondre imatges que permeten la seva identificació.

Expedient núm. 22/2022: Escrit de queixa de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya per la publicació d’una notícia al diari La Mañana titulada “Les nenes encara tenen por” per aportar informació sobre menors d’edat, fet que podria vulnerar els criteris 9 i 11 del Codi Deontològic.

Expedient 23.2022 : Escrit de queixa de l’Ajuntament d’Aiguafreda  traslladat pel Col.legi de Periodistes de Catalunya en relació al programa El Circ de 8 TV pel tracte vexatori que van donar a un ciutadà del municipi aprofitant el seu estat de persona malalta per treure’n profit en el programa.

Expedient núm. 24/2022:  Escrit de queixa de la senyora LMC, rebut el dia 2 de juliol de 2022, denunciant una possible pràctica de publicitat encoberta en diverses informacions publicades a l’edició digital de El Periódico.

Expedient núm. 25/2022: Escrit de queixa de la sra. L.M. per un possible conflicte d’interessos en la periodista i presentadora del programa “Cafè d’idees” de Televisió Espanyola, Gemma Nierga,  la qual també intervé en un podcast patrocinat per La Caixa.

Expedient núm. 28/2022: (EXPEDIENT REOBERT PENDENT DE NOVA RESOLUCIÓ) Queixa online rebuda el 12 de juliol de 2022, presentada per la senyora C.P. sobre una crítica teatral signada per Juan Carlos Olivares i una altra peça signada per Andreu Gomila sobre l’obra Una imagen interior, inclosa al programa del Festival GREC. La peça de Juan Carlos Olivares a la pàgina 30 de la secció de Cultura del diari “La Vanguardia” i la peça d’Andreu Gomila es va publicar el 30 de maig al mateix diari, amb el títol “Alucinación en el museo”.

Expedient núm. 30/2022: Escrit de queixa de la senyora M.C. per un possible conflicte d’interessos en la revista Entreacte pels articles de Juan Carlos Olivares parlant de la companyia Teatre Lliure, tenint en compte que forma part de l’equip de la companyia teatral.

Expedient núm. 31/2022: Escrit de queixa del sr. J.A, traslladada pel Col.legi de Periodistes de Catalunya, en relació a una informació publicada per la periodista Tura Soler al diari El Punt Avui, per considerar que es pot haver vulnerat el Codi Deontològic pel tractament que donen a la notícia explicant fets que afecten a la seva la família

Expedient núm. 36/2022: Escrit de queixa de la Sra. M.A. per una informació publicada al digital El Nacional (En Blau) el dia 5 d’octubre de 2022, la qual considera que vulnera els criteris 1,2 i 3 del Codi Deontològic donat que treu de context un tuit enviat per la reclamant  i unes declaracions fetes a un diari.

EXPEDIENTS TRAMITATS PEL CIC 7 D’ABRIL DE 2022

Consulta les queixes resoltes pel CIC (2ª part)

Consulta les queixes resoltes pel CIC (1ªpart)

EXPEDIENTS TRAMITATS PEL CIC PRIMER TRIMESTRE 2021

Expedient núm. 13.3020 Escrit de queixa presentat pel senyor C.T.en relació al programa El Suplement, de Catalunya Ràdio, emès el dia 12 de setembre de 2020. En concret, la queixa fa referència a la secció de viatges anomenada Roda el món que el periodista Xavier Moret fa en aquest programa. La queixa també s’adreça a la revista National Geographic..


Expedient núm. 14.2020 Escrit de queixa de M.A.G. contra Telecinco per la possible manipulació que fa una periodista en un directe, fet que podria vulnerar el Codi Deontològic al considerar que es criminalitza l’independentisme.


Expedient núm. 15.2020 Escrit de queixa de J.M. contra El Punt, Catalunya Ràdio, Vilaweb, Núvol i Recomana.cat per un suposat conflicte d’interessos en periodistas que treballen en aquests mitjans i que a més han estat contractats per Fira Mediterrania de Manresa.


Expedient núm. 16.2020:  Escrit de queixa d’un grup de pares d’alumnes d’un institut contra La Vanguardia i El Punt Avui per una possible vulneració del criteri 2 del Codi Deontològic per difondre dades imprecises sobre un error en un cribratge i confinament de nens de l’institut.


Expedient núm. 17.2020: Escrit de queixa del sots-director de l’escola concertada Col·legi Singuerlín, sobre l’article del Diari Públic del dia 26 de novembre de 2020 per utilitzar sense permís una fotografia de l’interior de l’escola publicada al seu Instagram.


Expedient núm. 18.2020: Queixa online del sots-director de l’escola religiosa concertada Col·legi Singuerlín, sobre un article del Diari Públic del dia 26 de novembre de 2020, per falsedat de la notícia i difamació.


Expedient núm. 1.2021: Escrit de queixa de J.F. contra Catalunya diari per un possible cas de conflicte d’interessos al no quedar-li clar quan es tracta d’informació o de publicitat en notícies relacionades amb Mercadona.


Expedient núm. 2.2021 Escrit de queixa de J.F. contra The New Barcelona Post per unes notícies sobre la Diputació de Barcelona en les que pot haver conflicte d’interessos al no quedar clar si es tracta d’informació o publicitat.

Acords adoptats ple Ple del CIC de data 5 de novembre de 2020 sobre queixes rebudes

Expedient núm. 5/2020: Escrit de queixa de la Sra. M. M. motivada en que l’agència Europa Press rep diners per publicar notícies favorables a la dictadura de Guinea Equatorial, la qual cosa pot vulnerar el Codi Deontològic. També inclou en la seva queixa La Vanguardia i Tarragona Noticias en el mateix sentit.

Expedient núm. 6/2020: Queixa online de X.F. sobre el programa diari que presenta Mariola Dinarès Popap de Catalunya Ràdio, de 13 a 14h. on deixa palès que no queda clar si certs continguts són publicitat o informació i que, per tant, es podria vulnerar el criteri 7 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 8/2020: Escrit de queixa de O.J. contra ABC per considerar que la informació publicada en data  16/03/2020, pàgina 80, transgredeix el criteri número 4 (utilitzar mètodes lícits i dignes per obtenir informació.

Expedient núm. 9/2020: Queixa online del sr. J.M.M. contra el programa “Julia en la Onda” que presenta Júlia Otero a Onda Cero per la possible vulneració del criteri 7 del Codi Deontològic al no quedar clar si els col·laboradors fan publicitat o informació.

Expedient núm. 10/2020: Escrits de queixa sobre el mateix reportatge signades per D.R., S.C., M.S. i M.R. A. que coincideixen bàsicament a expressar la indignació pel que consideren una manca a la veritat en la transmissió en directe del programa “Al Rojo Vivo” de La Sexta, dirigit i presentat per Antonio García Ferreras, relativa a l’observança de les mesures de seguretat vigents en aquells dies (maig 2020) com a resposta a la pandèmia del COVID-19. Consideren que es vulnera el criteri 1 i 3 del Codi Deontòlogic.

Expedient núm. 11/2020: Escrit de queixa de la senyora C.C, rebut el 10 de juny de 2020, denunciant que la informació “Un detenido por el asesinato de un indigente en Dosrius”, publicada a lavanguardia.com el 13 de maig de 2020, vulnera els criteris 1, 2 i 3 del Codi Deontològic dels Periodistes de Catalunya.

Expedient núm. 12/2020: Escrit de queixa de la sra. A.S., amb data 17.06.20, contra l’agència EFE, per haver difós la seva imatge en diferents mitjans de comunicació amb una mascareta de roba. Amb la seva denuncia adjunta uns arxius on surt la seva imatge a TV-3, i altres mitjans, com són El confidencial, Instagram, La Vanguardia, El Periódico, amb comentaris sobre l’ús de les mascaretes fetes de roba i de forma artesanal, fet que considera que vulnera el Codi Deontològic per no haver donat consentiment en aquesta difusió.

Acords sobre les queixes resoltes pels membres del CIC al juny de 2020

Expedient núm 23.2019 Escrit de queixa de V.G. contra el diari digital El Caso per considerar que pot haver vulnerat els criteris 1, 2, 4, 6, 8, 9 i 10 del Codi Deontològic, en tant que creu que la notícia objecte de la queixa és vexatòria per a una víctima de violació, tant el redactat com la imatge que acompanya la notícia, i el titular escollit.

Expedient núm. 25/2019: Escrit de queixa de M.M. referit a la possible vulneració del principi 7 del Codi deontològic de la professió periodística per part del periodista Angel Varela en el seu programa “Global 5” (Radio5).

  Expedient núm 1.2020: L’Ajuntament de El Prat i l’Associació Dones Periodistes de Catalunya s’adrecen al CIC, s’entén que conjuntament, per a demanar la seva intervenció en relació a una peça suposadament informativa de Telecinco emesa el 2 de desembre de 2019 sobre un cas de violència de gènere.

Expedient núm. 2/2020: Amb data 28 de desembre de 2019, la Sra. M.M.  presentà escrit online de queixa contra “La Vanguardia” i el “Magazine” (suplement dominical de “La Vanguardia” anomenat “Magazine Lifestyle” des del proppassat mes de març)  per sengles articles del periodista Domingo Marchena.

Expedient núm. 3/2020: Escrit de queixa del senyor P.B., rebut el tres de febrer de 2020,  acusant de plagi a una sèrie de mitjans que han utilitzat sense autorització un vídeo publicat al seu compte de twitter, que forma part d’un reportatge acadèmic.

Expedient núm. 4/2020: Escrit de queixa de la senyora M.M. per considerar que el periodista Andreu Gomila pot haver vulnerat el criteri 7 del Codi Deontològic, en tant que es pot produir un conflicte d’interessos.

Expedient núm. 7/2020: Escrit de queixa al CIC contra el periodista Albert Om, presentador del programa “Islàndia” a RAC 1 per considerar que hi pot haver un conflicte d’interessos al fer anuncis d’una assegurança de salut i desprès parlar de temes de salut en el programa.

Acords sobre les queixes resoltes al Ple del CIC de data 8 de gener de 2020

Expedient núm. 7.2019: Escrit de queixa per reportatges publicats en diferents mitjans de comunicació per considerar la possible vulneració del Codi Deontològic. Aquesta queixa la efectua el Síndic de Greuges de Catalunya.

Expedient núm. 11.2019: Escrit de queixa de la DGAIA contra La Vanguardia i XCatalunya.cat per sobre unes informacions relacionades amb uns menors tutelats estrangers no acompanyats “MENA”, per considerar que poden haver vulnerat els criteris 10 i 12 del Codi.

Reclamació feta sobre l’expedient núm. 13.2018: Escrit de queixa del sr. T.M. contra el programa de ràdio musical “Delicatessen” de iCat per un possible conflicte d’interessos del seu presentador.

Expedient núm. 14/2019: Escrit de queixa de M.F. contra la CCMA per un possible cas de conflicte d’interessos amb el periodista A. Orriols.

Expedient núm. 15/2019 Escrit de queixa del Síndic de Greuges de Catalunya contra el diari E-Notícies per uns articles publicats pel director del mitjà que poden haver vulnerat el Codi Deontològic.

Expedient núm. 16/2019:  Escrit de queixa per un reportatge publicat al diari Elcaso.cat el dia 9 de juliol titulat “La vida dels MENA a Barcelona: roben de nit i dormen de dia en una església” per considerar que es vulneren els criteris 11 i 12 del Codi.

Expedient núm. 17/2019:  Escrit de queixa referit a la possible vulneració dels principis 9 i 11 del Codi en l’article “Un nen de 13 anys, presumptament violat per quatre companys d’institut a Vallirana”, publicada a ElCaso.cat el 22 de juliol del 2019.

Expedient núm. 18/2019:  Escrit de queixa remès per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, en què després de fer una sèrie de consideracions sobre l’impacte informatiu que ha suposat l’arribada massiva de joves migrats al nostre territori i l’estigmatització que els mitjans estan fent d’aquest col·lectiu, es refereix al cas concret d’una periodista de El Periódico de Catalunya. Consideren que les informacions publicades poden vulnerar els criteris 4, 6, 9 i 11 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 19/2019:  Escrit de queixa de la directora general de la DGAIA, per un reportatge publicat a l’edició digital del diari La Vanguardia el dia 26 d’agost de 2019, amb el títol “Los diez delincuentes que ponen Barcelona contra las cuerdas”, el qual pot haver vulnerat els criteris 10 i 12 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 20/2019: Queixa arran de l’emissió al juliol de 2019 del documental “Palau de la Música (Resurrecció)” al programa Sense Ficció (TV3), per considerar la reclamant que TV3 no ha informat sinó que ha fet “propaganda” i ha contribuït a “rentar la cara” del Palau de la Música Catalana, fet que pot vulnerar els criteris 1 i 7 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 21/2019:  Escrit presentat pel Síndic de Greuges el 21 d’agost de 2019, en relació a una queixa sobre la publicació al Diari de Girona d’informacions relacionades amb el judici d’uns abusos sexuals comesos contra una noia menor d’edat en el moment dels fets, per considerar que es pot haver vulnerat el criteri 11 del Codi.

Expedient núm. 22/2019:  Escrit de queixa traslladat pel Síndic de greuges de Catalunya per una notícia apareguda a Metropoliabierta, que recull un vídeo de youtube de menors migrants no acompanyats, i que pot haver vulnerat el Codi Deontològic.

( consulta totes les memòries i expedients que inclouen a través del repositori digital)

Amb el suport de: