Patronat de la Fundació

PRESIDENT

Josep Carles Rius

Ha estat degà de Col·legi de Periodistes de Catalunya (2007-2010) i és autor del llibre Periodismo en reconstrucción (Universitat de Barcelona, 2016). Doctor en Ciències de la Comunicació i Periodisme, ha exercit durant vint-i-cinc anys de professor de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va llicenciar l’any 1980 i va cursar el màster de Periodisme i Investigació. És diplomat en Institucions Europees. Ha estat sotsdirector de La Vanguardia, redactor a El Noticiero Universal, redactor en cap a El Periódico de Catalunya i director del diari Público a Catalunya (2010-2012). Inicià la seva carrera professional a la premsa comarcal, a Tarragona, on va participar en la fundació dels setmanaris Mestral i El Pati. Ha treballat a TVE (1982), ha estat comentarista a la cadena SER i col·labora a Diari de Tarragona. Ha impulsat i presideix la Fundació Periodisme Plural, l’única entitat sense ànim de lucre dedicada al periodisme a Catalunya.


SECRETARI GENERAL

Josep Rovirosa

Llicenciat en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha exercit el periodisme a Ràdio Sabadell, El Diario Vasco de San Sebastià, El Correo Catalán i a La Vanguardia.  En aquest últim diari va ser Defensor del Lector del 2010 al 2015. Expert en Disseny Periodístic, s’ha dedicat, també, a la docència d’aquesta especialitat a les universitats Autònoma de Barcelona, Pompeu Fabra i, en règim de cooperant, a diferents escoles de periodisme centreamericanes. Ha estat membre del Consell de la Informació de Catalunya.


PATRONAT

Col.legi de Periodistes de Catalunya- Joan Garcia Bausa

Representa al Col.legi de Periodistes de Catalunya. És  llicenciat en Ciències de la Informació UAB i en Dret, UNED. Periodista i advocat. Treballa a la Generalitat, com a responsable de publicacions i en diferents gabinets de comunicació. Actualment adscrit a la Direcció General d’Afers Religiosos. També ha exercit l’advocacia durant deu anys.  L’any 2001 va fer el primer Pla de comunicació interna de la Funció Pública.  Membre actiu del Grup de treball de Defensa i Ètica Professional del Col.legi de Perioistes de Catalunya , on ha col·laborat com a secretari tècnic els darrers quatre anys, i del de Gabinets de Comunicació.

Universitat Ramón Llull- Josep Maria Carbonell

Degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (Universitat Ramon Llull).Professor i doctor en comunicació per la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, ha estat anteriorment conseller i president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), membre de la Comissió Executiva de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials de Catalunya (ICPS) , director del gabinet del president de la Diputació de Barcelona (1986-1995) i president de la Fundació Joan Maragall, entre altres càrrecs.

Universitat Pompeu Fabra- Marcel Mauri

Representa en el Patronat a la Universitat Pompeu Fabra. És Doctor en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra des de 2010 i professor agregat a la mateixa universitat. Actualment és el director del Grau en Periodisme de la UPF. És historiador per la UAB, periodista i professor d’Història del Periodisme i de Deontologia Periodística en el Departament de Comunicació de la UPF. Ha estat consultor d’Ètica i Dret de la Informació en la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Ha publicat articles i llibres sobre Deontologia i ètica periodística, les seves principals línies de recerca. Ha treballat i col·labora en diversos mitjans de comunicació locals i nacionals.

 

Universitat Rovira i Virgili – Arantxa Capdevila Gómez

Professora agregada del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV i membre del grup d’investigació consolidat Asterisc (SGR2009-1146). És llicenciada en Ciències de la Informació (UNAV, 1993) i en Ciència Política (UAB, 1996), i Doctora en Comunicació audiovisual per la UPF (2002), amb una tesi sobre l’apropament metodològic a l’estudi del discurs persuasiu audiovisual. Ha participat en diversos projectes d’investigació centrats en l’estudi de l’ús de metàfores en contextos de conflicte social, així com en l’anàlisi de fenomens relacionats amb les imatges d’organitzacions i de col·lectius construïdes i transmeses pels mitjans de comunicació. També ha dut a terme investigacions centrades en els processos electorals a Catalunya des de 1995, en alguns d’ells com a investigadora principal.  Entre 2014 i 2018 va ser Vicerectora de docència, estudiants i comunitat universitària. Entre 2009 i 2014 va exercir com responsable d’ensenyament dels estudis de comunicació de la URV i entre 2012 i 2014 també com a vicedegana de la Facultat de Lletres d’aquesta universitat.

Universitat Autònoma de Barcelona- Maria José Recoder

Llicenciada en Ciències de la Informació i Doctora en Periodisme. Professora Titular de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la que és degana des del gener de 2016. A la UAB ha ocupat altres càrrecs de gestió com Vicerectora de Relacions Institucionals i Comunicació (2009-2012); Adjunta als vicerectorats d’Estudis i de Qualitat i d’Ordenació Acadèmica (2006-2008) o Coordinadora del Campus Virtual (2001-2002). És presidenta d’ATIC (Asociación de universidades con titulaciones de información y comunicación) i ha estat Presidenta del Comitè d’Avaluació Extern del Programa Docentia de la Universidad de Salamanca (2011-2016). Forma part del grup de recerca “Gabinet de Comunicació i Educació” on treballa en alfabetització mediàtica i informacional i la relació entre tecnologia, mitjans de comunicació i formació al llarg de la vida. És membre del jurat de diversos premis periodístics i està vinculada als mitjans de comunicació de proximitat.

Col.legi d’Advocats de Barcelona- Susana Ferrer

Membre de la Junta de Govern de l”ICAB i responsable de l’Assessoria Jurídica, Comissió de Normativa i Món Jurídic

El Periódico de Catalunya- Rafael Jorba

Periodista. Inicià la seva trajectòria professional a la premsa comarcal. S’incorporà a la redacció de Mundo Diario l’any 1975. Fou redactor d’El Periódico (1978-1982), del qual va ser posteriorment sotsdirector. L’any 1982 participà en la posada en marxa de l’edició catalana de El País. Va treballat a TVE-Catalunya com a director del
programa Comarques (1983) i cap dels Serveis Informatius (1988). L’any 1990 s’incorpora a La Vanguardia. Del 1993 al 1997 fou corresponsal del diari a París. A la tornada, fins el 2002, n’ocupà la sots direcció. Redactor d’opinió –va escriure la secció diària Bloc de notas (2004- 2005) -i coordinador del consell editorial
(2005-2006). Va participar en la creació de l’edició catalana del diari. Ha estat conseller de pluralisme del CAC (2006-2010). És autor dels llibres Catalanisme o nacionalisme (Columna, 2004) i La mirada del otro. Manifiesto por la alteridad (RBA, 2011). Ha estat guardonat amb els premis de periodisme Diario Madrid i Salvador de Madariaga. És cavaller de l’Ordre National du Mérite de la República francesa. Actualment és secretari del Comitè Editorial de El Periódico de Catalunya.

Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya- Roger Ballescà

Psicòleg, psicoterapeuta acreditat per la FEAP, formador i supervisor clínic. Vicesecretari de la Junta de Govern del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya. Psicòleg del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Martorell, Hospital Sagrat Cor. Coordinador del Comitè d’Infància i Adolescència del COPC. Vocal de la Junta Directiva de la Taula per la Infància i l’Adolescència a Catalunya.

Sindicat de Periodistes de Catalunya- Joaquim Marqués

Doctor en comunicació, advocat, periodista i politòleg. És el responsable de la secretaria de finances i membre de la junta executiva del Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC). Forma part de la junta de govern de la Societat Catalana de Comunicació (filial de l’Institut d’Estudis Catalans), sent codirector de la publicació científica bimestral ‘Comunicació, revista de recerca i anàlisi’. Ha desenvolupat la seva carrera professional dins de l’àmbit periodístic, focalitzant-se en el periodisme econòmic al llarg de dues dècades. També ha tingut responsabilitats directives en diverses consultores de comunicació i agències de relacions públiques. En l’actualitat és professor acreditat per diverses agències de qualificació (ANECA; AQU; ACCUEE). És professor agregat a EAE Business School, impartint docència en diferents graus i mestratges, i IP del grup de recerca Comm.Research-EAE. Com a recercador ha publicat més d’un centenar d’articles científics, llibres i capítols de llibre.

Badalona Comunicació- Josep Viñeta

Representa a Badalona Comunicació en el Patronat (incorporada al 2019). És periodista. Actualment és conseller delegat de Badalona Comunicació, empresa que gestiona Televisió de Badalona, Radio Ciutat i el certamen internacional de curtmetratges FILMETS Badalona Film Festival. Anteriorment, ha treballat en dues etapes diferents a la Xarxa Audiovisual Local (La Xarxa). En la primera d’elles, portant la coordinació amb els responsables de les televisions adherides, i en la segona com a director de Relacions Institucionals. És en aquesta segona etapa quan es van subscriure convenis entre La Xarxa i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) el que ha permès compartir recursos i generar sinèrgies entre aquestes dues empreses de titularitat pública. Entre els anys 2008 i 2012 va formar part del Consell de Govern de la CCMA, assumint la coordinació de la Comissió de Noves Plataformes i Tecnologia.


Amb el suport de: