Patronat de la Fundació

PRESIDENT

Roger Jiménez

Llicenciat en Periodisme a la Universitat de Navarra; redactor i redactor en cap de l’agència Europa Press, director de Efe a Catalunya, sotsdirector i director adjunt de La Vanguardia, corresponsal a Londres i a Roma, primer defensor del lector d’aquets diari. Va presidir la Associació de la Premsa de Barcelona (1981-83), i és autor dels llibres “Les desventures de Post Aventura”, “Imperio Berlusconi” i “Cien casos de ética periodística en tiempos de precariedad”, publicat el 2016. Ha impartit classes de Periodisme a la UAB i a la Internacional de Catalunya i l’any 2015 la Universitat de Alcalà i la FAPE li van concedir el Premi Càtedra Manu Leguineche, per la seva trajectòria professional.

 


SECRETARI GENERAL

Albert Garrido

Periodista des de 1972. Ha exercit com enviat especial en premsa i televisió per diferents mitjans. Ha ocupat càrrecs de gestió: va ser responsable d’un projecte internacional d’informació pels Jocs Olímpicis de Barcelona i director del diari oficial dels Jocs. Ha estat redactor en cap de Política Internacional i d’Opinió a El Periódico fins febrer de 2012. Professor del màster de Periodisme Internacional a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i de Llenguatge Periodístic a la Universidtat Internacional de Catalunya. Col·labora habitualment a les pàgines d’Internacional i d’Opinió d’El Periódico, i tots els caps de setmana signa la secció Bloglobal a la portada de l’edició digital del mateix mitjà. És autor dels llibres Entre gitanos y payos (Flor del Viento, 1999) , La sacudida árabe (Icaria, 2013) i En nombre de la Yihad (Yulca, 2016)


PATRONAT

Col.legi de Periodistes de Catalunya- Joan Garcia Bausa

Representa al Col.legi de Periodistes de Catalunya. És  llicenciat en Ciències de la Informació UAB i en Dret, UNED. Periodista i advocat. Treballa a la Generalitat, com a responsable de publicacions i en diferents gabinets de comunicació. Actualment adscrit a la Direcció General d’Afers Religiosos. També ha exercit l’advocacia durant deu anys.  L’any 2001 va fer el primer Pla de comunicació interna de la Funció Pública.  Membre actiu del Grup de treball de Defensa i Ètica Professional del Col.legi de Perioistes de Catalunya , on ha col·laborat com a secretari tècnic els darrers quatre anys, i del de Gabinets de Comunicació.

Universitat Ramón Llull- Josep Maria Carbonell

Degà de la Facultat de Comunicació Blanquerna (Universitat Ramon Llull). Professor i doctor en comunicació per la Facultat de Comunicació Blanquerna, ha estat anteriorment conseller i president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), membre de la Comissió Executiva de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials de Catalunya (ICPS) i director del gabinet del president de la Diputació
de Barcelona (1986-1995), entre altres càrrecs. El 30 de juny passat va ser nomenat president de la Fundació Joan Maragall.

Universitat Pompeu Fabra- Marcel Mauri

Representa en el Patronat a la Universitat Pompeu Fabra. És Doctor en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra des de 2010 i professor agregat a la mateixa universitat. És historiador, periodista i professor d’Història del Periodisme i de Deontologia Periodística en el Departament de Comunicació de la UPF. També és consultor d’Ètica i Dret de la Informació en la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Ha publicat articles i llibres sobre Deontologia i ètica periodística, les seves principals línies de recerca. Ha treballat i col·labora en diversos mitjans de comunicació locals i nacionals.

 

Universitat Rovira i Virgili – Bernat López López

Representa en el Patronat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV). És Doctor en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor titular del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV. Autor de múltiples publicacions sobre economia política de la comunicació en revistes especialitzades i en forma de monografia i de capítol de llibre. Darrerament s’ha especialitzat en l’estudi de la dimensió sociocultural de l’esport. Ha estat director del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV durant 7 anys i coordinador del màster oficial en Comunicació Corporativa, Institucional i Política de la mateixa universitat.

Universitat Autònoma de Barcelona- Maria José Recoder

Llicenciada en Ciències de la Informació i Doctora en Periodisme. Professora Titular de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la que és degana des del gener de 2016. A la UAB ha ocupat altres càrrecs de gestió com Vicerectora de Relacions Institucionals i Comunicació (2009-2012); Adjunta als vicerectorats d’Estudis i de Qualitat i d’Ordenació Acadèmica (2006-2008) o Coordinadora del Campus Virtual (2001-2002). Es membre de la junta directiva d’ATIC (Asociación de universidades con titulaciones de información y comunicación) i ha estat Presidenta del Comitè d’Avaluació Extern del Programa Docentia de la Universidad de Salamanca (2011-2016). Forma part del grup de recerca “Gabinet de Comunicació i Educació” on treballa en alfabetització mediàtica i informacional i la relació entre tecnologia, mitjans de comunicació i formació al llarg de la vida. Es membre del jurat de diversos premis periodístics i està vinculada als mitjans de comunicació de proximitat.

Col.legi d’Advocats de Barcelona- Rosa Maria Barberà Ramos

Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona, Rosa Maria Barberà Ramos és dvocada especialitzada en Dret matrimonial de família des de 1975. Igualment és llicenciada en Dret canònic per la Universitat de Salamanca. Ha estat membre de la Comissió de Dret matrimonial i de família del Col·legi d’Advocats de Barcelona i professora de l’Escola de Pràctica Jurídica en l’especialitat de Dret de família. Des del mes de juliol de 2013 és  vicedegana del Col·legi d’Advocats de Barcelona.

El Periódico de Catalunya- Albert Sáez

Representa a El Periódico de Catalunya en el Patronat de la FCIC i actualmente és adjunt al director del diari. Fins a ocupar aquest càrrec era president del Consell de Govern de la CCMA i també havia estat director adjunt del diari AVUI i professor convidat a la UPF i a la UOC. Doctor en Comunicació amb una tesi sobre la transformació del periodisme després de la irrupció de la televisió. Periodista i professor titular de Sociologia de la Comunicació a la Universitat Ramon Llull. Vicerrector de Docència i Convergencia Europea de la Universitat Ramon Llull i membre del comitè editorial d’El Periódico de Catalunya.

Ha col·laborat a les tertúlies d’El Matí de Catalunya Ràdio, Els Matins de TV3, El Balcó de Ràdio Barcelona-Cadena Ser, Com Ràdio, RAC-1 i Ràdio Nacional d’Espanya. Ha estat vicepresident de l’Opinió Catalana i tresorer de la Societat Catalana de Comunicació

Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya- Josep Vilajoana Celaya

Vicepresident Segon en el Consell General de Col.legis Oficials de Psicòlegs. Ha estat  Degà en el Col·legi
Oficial de Psicòlegs de Catalunya.
És psicòleg coach i vicepresident Honorífic al International Society for Coaching Psychology
Psicóleg assessor tècnic a IMSS Barcelona

Sindicat de Periodistes de Catalunya- Enric Bastardes

Representa al Sindicat de Periodistes de Catalunya en el Patronat de la FCIC. Fou redactor a Edicions 62 (1962 a 1969). Ha treballat en els diaris  Poble Andorrà, Diario de Barcelona, Tele/Expres i El País. Dirigí el setmanari El Món i fou cap de premsa de la Universitat de Barcelona. De 1970 a 1974 impulsà la creació i participà en l’Agència Popular Informativa (API), agència de noticies clandestina. Fou membre de la directiva del Col•legi de Periodistes de Catalunya, membre fundador i primer president durant vuit anys, del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) i des de la seva creació el 2001, ha estat Secretari General de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) durant dos mandats. Actualment forma part de les executives, tant del SPC com de la FeSP. També és membre del Consell Assessor de Continguts i Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Badalona Comunicació- Josep Viñeta Balsells

Representa a Badalona Comunicació en el Patronat (incorporada al 2019). És periodista. Actualment és conseller delegat de Badalona Comunicació, empresa que gestiona Televisió de Badalona, Radio Ciutat i el certamen internacional de curtmetratges FILMETS Badalona Film Festival. Anteriorment, ha treballat en dues etapes diferents a la Xarxa Audiovisual Local (La Xarxa). En la primera d’elles, portant la coordinació amb els responsables de les televisions adherides, i en la segona com a director de Relacions Institucionals. És en aquesta segona etapa quan es van subscriure convenis entre La Xarxa i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) el que ha permès compartir recursos i generar sinèrgies entre aquestes dues empreses de titularitat pública. Entre els anys 2008 i 2012 va formar part del Consell de Govern de la CCMA, assumint la coordinació de la Comissió de Noves Plataformes i Tecnologia.


Amb el suport de: