CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

El CIC recorda el deure ètic davant casos com el de la noia violada a Igualada

Arran de la cobertura informativa del cas de la noia violada i greument ferida a Igualada, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) considera necessari recordar els criteris ètics sobre el tractament de la violència masclistes i els menors.

El Codi Deontològic va incorporar l’any 2020 unes recomanacions que el periodista ha de tenir molt presents a l’hora d’afrontar informacions tan doloroses i angoixants com aquesta.

Aquí  recordem les que es poden aplicar en el tractament informatiu d’aquest cas:

10. Focalitzar l’autor de la violència masclista.
11. Fugir de les descripcions escabroses, del sensacionalisme i de la conversió de la informació en espectacle . El
morbo no ha de ser un criteri de selecció de la informació.
12. Evitar l’efecte narcotitzant de la rutina i la repetició, que condueixen a la banalització dels fets.
13. Neutralitzar el sexisme en la creació de continguts.
14. Tractar amb rigor les fonts. S’ha d’evitar qui busca protagonisme i qui vol manipular els fets.
15. Destacar els aspectes que donen la dimensió real d’aquest problema social: denúncies prèvies, processos judicials pendents, ordre d’allunyament i d’altres.
16. No difondre imatges de les víctimes sense el seu consentiment o, en el cas que hagin mort, dels seus
familiars. Respectar el dret a la intimitat de les persones agredides i la presumpció d’innocència de les
agressores.
17. No difondre imatges dels menors que puguin estar implicats en els successos d’acord amb el que estableix el criteri 11 del Codi Deontològic:

18. Aportar informacions que siguin eficaces per erradicar la violència masclista: sentències exemplars, seguiment dels casos, seguiment judicial, dades de les entitats relacionades. Informar sobre el perfil dels agressors i les conseqüències de les seves accions. Incloure informació de servei que permeti al públic conèixer com realitzar una denúncia o les mesures judicials, econòmiques i socials a què poden acollir-se les víctimes.
19. Preservar el “dret a l’oblit” de les víctimes pel que fa a la pervivència de les informacions a les xarxes. Sempre que ho sol·licitin, s’haurà d’avaluar* el cas per tal d’evitar que la memòria dels fets les segueixi perjudicant. Alhora s’haurà de tenir en compte l’interès legítim dels historiadors i investigadors socials.
20. Generar sensibilització social sobre la importància i gravetat d’aquest tipus de violència per erradicar conductes violentes i protoviolentes.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *