CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

Declaració sobre la retirada de l’acreditació de premsa al director de e-Noticies

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC), organisme independent encarregat de vetllar pel compliment del Codi Deontològic, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya volen compartir unes consideracions amb la ciutadania arran de la decisió del Govern de la Generalitat de retirar l’acreditació al director del digital e-Noticies.

El Govern fa referència a la intervenció del periodista en l’última roda de premsa del Govern posterior al Consell Executiu. El periodista va formular la següent pregunta a la portaveu del Govern: “Vostè s’imagina que jo li digués ara que m’agradaria que me la xuclés, o que me la xuclés un menor?”, inquirint així sobre el posicionament del Govern respecte a un gag –finalment no emès — del programa satíric Bricoheroes de TV3, on els seus presentadors suggerien una fel·lació per part de la reina Letizia i d’una de les seves filles, les infantes Leonor i Sofia.

El Govern, en la seva notificació, considera que les paraules del director de e-Noticies “degraden la relació entre institucions i ciutadania” i “el rol d’intermediació dels mitjans”. I assegura que “com a Govern no estem disposats a tolerar la manca de respecte constant a la institució, als representants públics, als treballadors i a la resta de companys periodistes“.

Com a Consell ens sentim en la necessitat de recordar que el Codi Deontològic estableix que els periodistes no han d’emprar expressions vexatòries que afectin la dignitat de les persones. En aquest sentit, el Criteri 9 estableix que “les persones han de ser tractades amb respecte i dignitat (…) i cal evitar les intromissions innecessàries i les especulacions gratuïtes sobre els seus sentiments i circumstàncies” El Codi insisteix, també, en la necessitat de no “danyar de forma injustificada la dignitat de les persones de paraula”. Per la seva part, el Criteri 6 afirma que el periodista té el deure de defensar el dret a la informació, però recórrer “a l’assetjament intimidador i persistent és una pràctica reprovable”.

A més de vetllar pel compliment del Codi Deontològic, el Consell de la Informació de Catalunya també és una entitat d’autoregulació amb facultats d’intervenció i mediació entre els mitjans i les persones o institucions que se senten afectades per la seva tasca. En conseqüència, el CIC s’ofereix a fer de mitjancer en el futur en casos com el que ara ens ocupa, per tal de garantir el dret a la informació dels ciutadans i el deure a les bones pràctiques deontològiques per part dels periodistes.

El CIC i el CPC consideren que la retirada de l’acreditació de premsa a un periodista és una mesura greu i transcendent que pot afectar a la llibertat d’informació i a l’exercici independent i crític del periodisme. Per tant, considerem que d’ara endavant s’han d’activar totes les garanties democràtiques perquè mai una decisió com aquesta pugui coartar el dret de la ciutadania a rebre una informació veraç i plural.

2 comentaris

  1. Noel Torres
    6 novembre 2021

    “una mesura grau y transcendent” pero no han protestado. Ni mediado. Dicen de mediar ahora que el daño a la libertad de prensa ya está hecho.
    El Criterio 9 de su Código Deontológico establece un deber. Los conocidos como Peyu y Jair Domínguez, trabajadores de un medio público de información, no solo se lo han saltado, sino que han hecho exactamente lo contrario. Sin embargo, de ustedes no ha salido ni una palabra al respecto. En contra del Periodista Señor Rius, en cambio sí.
    Ello me lleva a concluir que son ustedes unos vendidos a las subvenciones de la Generalidad. No me extraña que las ventas de prensa bajen (uno de cada seis quioscos de prensa de Barcelona está cerrado) mientras que los seguidores del Periodista Señor Rius suben (56200 en YouTube y 37274 en Twitter).

    • consell
      9 novembre 2021

      En resposta al teu comentari, dir-te que el gag del Peyu i el Jair no es va emetre per televisió i que en tot cas pel format que té el programa és competència del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, que ja ha obert un expedient.
      El Consell de la Informació de Catalunya no té competències per actuar en aquest tipus de programa sinó en l’àmbit informatiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *