02/11/2021

Declaració sobre la retirada de l’acreditació de premsa al director de e-Noticies

Declaració del Col.legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de la Informació

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC), organisme independent encarregat de vetllar pel compliment del Codi Deontològic, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya volen compartir unes consideracions amb la ciutadania arran de la decisió del Govern de la Generalitat de retirar l’acreditació al director del digital e-Noticies.

El Govern fa referència a la intervenció del periodista en l’última roda de premsa del Govern posterior al Consell Executiu. El periodista va formular la següent pregunta a la portaveu del Govern: “Vostè s’imagina que jo li digués ara que m’agradaria que me la xuclés, o que me la xuclés un menor?”, inquirint així sobre el posicionament del Govern respecte a un gag –finalment no emès — del programa satíric Bricoheroes de TV3, on els seus presentadors suggerien una fel·lació per part de la reina Letizia i d’una de les seves filles, les infantes Leonor i Sofia.

El Govern, en la seva notificació, considera que les paraules del director de e-Noticies “degraden la relació entre institucions i ciutadania” i “el rol d’intermediació dels mitjans”. I assegura que “com a Govern no estem disposats a tolerar la manca de respecte constant a la institució, als representants públics, als treballadors i a la resta de companys periodistes“.

Com a Consell ens sentim en la necessitat de recordar que el Codi Deontològic estableix que els periodistes no han d’emprar expressions vexatòries que afectin la dignitat de les persones. En aquest sentit, el Criteri 9 estableix que “les persones han de ser tractades amb respecte i dignitat (…) i cal evitar les intromissions innecessàries i les especulacions gratuïtes sobre els seus sentiments i circumstàncies” El Codi insisteix, també, en la necessitat de no “danyar de forma injustificada la dignitat de les persones de paraula”. Per la seva part, el Criteri 6 afirma que el periodista té el deure de defensar el dret a la informació, però recórrer “a l’assetjament intimidador i persistent és una pràctica reprovable”.

A més de vetllar pel compliment del Codi Deontològic, el Consell de la Informació de Catalunya també és una entitat d’autoregulació amb facultats d’intervenció i mediació entre els mitjans i les persones o institucions que se senten afectades per la seva tasca. En conseqüència, el CIC s’ofereix a fer de mitjancer en el futur en casos com el que ara ens ocupa, per tal de garantir el dret a la informació dels ciutadans i el deure a les bones pràctiques deontològiques per part dels periodistes.

El CIC i el CPC consideren que la retirada de l’acreditació de premsa a un periodista és una mesura greu i transcendent que pot afectar a la llibertat d’informació i a l’exercici independent i crític del periodisme. Per tant, considerem que d’ara endavant s’han d’activar totes les garanties democràtiques perquè mai una decisió com aquesta pugui coartar el dret de la ciutadania a rebre una informació veraç i plural.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Compartir

Amb el suport de: