CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

El CIC demana respecte a la dignitat de les persones més enllà de la mort

La pandèmia del coronavirus transmet també a la societat altres perills d’infecció en la vessant de la comunicació mitjançant la difusió de rumors infundats i falsedats que distorsionen els fets i contribueixen a crear estats de confusió i desconfiança a l’opinió pública.

El CIC ha rebut queixes i comentaris relacionats amb l’anterior tema i també sobre la vulneració del punt 9 del Codi, que tracta del respecte al dret de la privacitat i la dignitat de les persones. Dies enrere, la portada d’un  diari de gran difusió publicava una foto en la que es veu una persona morta sobre un matalàs, a la seva habitació, mentre una metgessa i una infermera “certifiquen la mort”, segons el text que acompanya la imatge.

Els lectors han expressat la seva preocupació, compartida pel CIC, per la manca de sensibilitat envers la intimitat i la dignitat de la persona difunta. Tot i que a la portada no es revela la seva identitat, posteriors informacions, en el context de la polèmica que ha desencadenat el fet, han posat de manifest un sentiment generalitzat en petició de respecte vers el cos d’un ésser humà, mereixedor del màxim respecte per la seva dignitat, amb independència dels seus orígens, la seva vida i els motius de la mort.

La portada motiu de les queixes planteja diversos interrogants referits a qui li va demanar l’autorització per publicar una fotografia del seu cadàver i qui es va atorgar l’autoritat per decidir per ell. Algun comentarista a les xarxes socials ha precisat que un cadàver no té dret a la intimitat i que jurídicament no hi ha cap problema. Potser no hi hagi problemes jurídics, però el que sí hi ha en aquest fet és una dimensió ètica més enllà de la jurídica.

En aquesta línia, el CIC demana el compliment del criteri 9 del Codi Deontològic: Respectar el dret a la privacitat

Les persones han de ser tractades amb respecte i dignitat, particularment les més vulnerables. Cal evitar les intromissions innecessàries i les especulacions gratuïtes sobre els seus sentiments i circumstàncies. Danyar de forma injustificada la dignitat dels individus de paraula o amb imatges, fins i tot més enllà de la seva mort, contravé l’ètica periodística.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *