CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

Consulta els darrers acords del CIC sobre les queixes rebudes

El Consell de la Informació de Catalunya va prendre els següents acords en reunió plenària de data 26 d’octubre de 2016, en relació a les queixes rebudes per ciutadans i entitats per considerar que determinats mitjans de comunicació podien haver vulnerat el Codi Deontològic dels periodistes catalans.

Si consideres que un mitjà de comunicació ha publicat una informació que incumpleix les normes d’ètica periodística, pots presentar la teva queixa a cic@periodistes.org o bé a travès del formulari de queixa online que trobaràs en aquesta web.

banner-queixa-cat

Expedient núm. 1.2016: El Sr. J.N.G., per mitjà de l’empresa Internet Privacy Europe (Eliminalia), presenta una queixa contra www.lavanguardia.com. Considera que, al no haver donat el consentiment per a la publicació de la notícia en un mitjà de comunicació, s’han infringit els criteris 1, 4 i 9 del Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes. Esmenta, també, que prèviament ha demanat a lavanguardia.com que retiri la notícia de la web, però el mitjà ha refusat la petició.

Expedient núm. 3.2016:  La Sra M. A. i Pons, en nom propi i també en representació de les famílies que han viscut al BlocSalt (municipi de Salt) i de la PAH-GIRONA-SALT van presentar una queixa al Deganat del Col·legi de Periodistes de Girona per la difusió d’una notícia emesa per Cadena Ser Girona, i també publicada a la web el 10 de maig de 2016, signada per la periodista Paula Brujats i titulada: “El BlocSalt s’ha de rehabilitar”. Assegura en el text de la queixa que aquesta informació és falsa, calumnia de forma molt greu les persones reclamants i de la PAH, atempten contra els seu l’honor i bon nom i vulneren el Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya

Expedient núm.  4.2016: R.E., membre del comitè d’empresa de Televisió de Catalunya (TVC), va presentar una queixa online contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Considera el señor E. que “TV3 no informa dels motius de les vagues parcials de 10 minuts convocades pels treballadors el mes de juny per reclamar que la CCMA desisteixi de la demanda de 7 anys de presó contra un treballador acusat d’haver filtrat el 2012 el llistat de sous de tota la plantilla, i els càlculs individuals d’indemnització per un ERO que es negava i que es va produir, des del correu del president del Consell de Govern de la Corporació

Expedient núm.  5.2016: L’ Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) de Barcelona va formalitzar una queixa al Consell de la Informació de Catalunya referida a la informació difosa el dia tres del mateix mes per Crónica Global. Denúncia que “aquest article està trufat de falsedats”, que no s’ajusta a la veritat i que cap representant del mitjà no s’ha posat en contacte amb l’ABTS per tal de contrastar la veracitat de la informació.

Expedient núm, 6.2016: El grup polític Federalistes d’Esquerres, amb data 20 de juliol de 2016, presenta una queixa contra TV3 per la informació continguda a l’informatiu del 9 de juliol de 2016. FeD  assegura en l’escrit de queixa que “La informació emesa no respon a la pregunta d’on ni quan ni com es va produir aquesta informació, una omissió que sembla feta de forma deliberada, ja que la peça en qüestió no és producte de la improvisació d’últim minut sinó que està força treballada. La presentadora del telenotícies fa fins i tot una introducció en què s’interpreta que les jornades s’han produït en un lloc indeterminat d’Espanya”. Federalistes d’Esquerres critica que en cap moment s’hagi citat l’Escola d’Estiu organitzada per aquesta entitat, àmbit en el qual TV3 va contactar amb l’entrevistat, el Sr. Anton Costas, catedràtic de la UB i participant de l’Escola d’Estiu. 

Expedient núm.  7.2016:  El passat 13 de setembre de 2016, l’Associació de Petits i Mitjans Accionistes de l’Espanyol (en endavant APMAE) va presentar un escrit de queixa contra  la informació apareguda al diari La Vanguardia, el dia 8 de setembre de 2016, per considerar que s’han vulnerat els criteris 2 i 12 del Codi Deontològic per la innecessària i gratuïta vinculació que es fa en el titular de la noticia entre els agressors i l’Espanyol, i per extensió als seus aficionats. Si bé es cert que el criteri número 12 no hi figura explícitament, interpreten que el titular vulnera l’esperit d’aquest criteri: l’atac sense justificació cap a qui és diferent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *