CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

El CIC resol una queixa a favor de la DGAIA

 

El passat 24 de març de 2016, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (en endavant DGAIA) va presentar un escrit de queixa contra el diari La Vanguardia, de 25 de febrer de 2016, i contra el programa de 8tv El Trencadís, emès el dia 26 de febrer, a les 18:55h (del minut 1:45:50 al 1:56), per considerar que s’havien vulnerat els criteris 9 i 11 del Codi Deontològic al difondre dades personals i familiars relatives a la intimitat d’una menor d’edat, sense una autorització prèvia per a la seva difusió.

La DGAIA, que actualment ostenta la custòdia i representació legal de la menor denuncia que, a través de la notícia de La Vanguardia i del programa El Trencadís de 8tv , es “difonen dades personals i familiars relatives a la intimitat d’aquesta menor d’edat, sense que hi hagi autorització prèvia per a la difusió”. És per això que reclama que, si s’escau, aquest Consell dugui alguna actuació, cas que s’haguessin vulnerat especialment els criteris 9 i 11 del Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

AL·LEGACIONS

En el seu escrit d’al·legacions, la directora adjunta de La Vanguardia, després de recordar la cautela que habitualment manté la redactora de la notícia, declara que la informació utilitzada ─noms i localització─ es pot trobar molt fàcilment a internet (el programa de televisió, a més, mostra el que sembla ser el portal on vivia la nena amb els seus pares, la qual cosa és un altre element clar d’identificació) .

En el seu text conclou que “mai des que va ser alliberada a la selva […] es va ocultar el seu nom, però el nostre mitjà va publicar les imatges de la seva alliberació amb el rostre de la menor pixelat”.

Aquest Consell lamenta que no constin al·legacions de 8tv però, atès que l’autora del reportatge és la mateixa periodista, es pot entendre que les al·legacions anteriors són extensives al programa El Trencadís.

PONÈNCIA

El fet que la informació que es dóna a la notícia sobre dades personals i la ubicació geogràfica de la menor es pugui trobar fàcilment a internet, no justifica que un mitjà de comunicació les reprodueixi sense permís explícit, en aquest cas de qui té la guarda i custòdia legal de la nena que és la DGAIA. Està clar que, en aquest sentit, tant el criteri 9 com l’11 del Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya són molt explícits en aquest aspecte. Per bé que molt probablement ja en el passat es vagin vulnerar, no excusa tornar-ho a fer, ni que sigui per fer referència a una commemoració de l’aniversari més tranquil·la.

Per tot això, el Consell de la Informació de Catalunya adopta el següent:

A C O R D:

A banda que ni el reportatge de La Vanguardia ni el de El Trencadís afegeixen nova informació sobre el cas al cap de dos anys, ateses les al·legacions de La Vanguardia ─i s’entén que per extensió del programa El Trencadís─, tot reconeixent el respecte a la imatge de la menor pixelant la fotografia il·lustrativa de l’article i les imatges televisives, a la llum dels criteris 9 i 11 de Codi Deontològic pensem aquestes no se sostenen ja que l’exercici de la professió periodística també hauria de suposar no caure en errors comesos en el passat en l’àmbit del respecte del dret a la intimitat de les persones i la seva identificació, sense el consentiment previ.

Per això pensem que, malgrat tot, es produeïx una nova vulneració del tenor literal dels criteris 9 i 11 de l’esmentat codi, i que la queixa de la DGAIA té fonament. Tot això sens perjudici de les actuacions legals que aquesta institució pensa emprendre per via judicial.

(veure certificació original 2.2016)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *