CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

Dotze mitjans vulneren el Codi en afirmar falsament que una mestra havia fet rentar la boca amb sabó a dos alumnes

El passat 10 de maig de 2023 va entrar al Consell de la Informació de Catalunya una queixa pel tractament informatiu sobre una informació publicada a dinou mitjans de comunicació generalistes, locals, autonòmics i nacionals. La notícia en qüestió explicava com una mestra d’una escola de la Cerdanya havia fet rentar la boca amb sabó a dos alumnes del centre.

La persona que adreçava la queixa al CIC manifestava la versió de la mestra implicada i assegurava que “aquesta notícia és completament falsa. Es tracta d’una ‘frase feta’ donada com a resposta a una agressió verbal de caràcter sexual a una companya de curs de classe”, a la qual la mestra va respondre amb la frase “t’hauries de rentar la boca amb sabó”, una oració metafòrica sense significat literal, sinó figurat.

En la mateixa petició, la denunciant afirmava que cap mitjà de comunicació es va posar en contacte amb ella ni amb el seu entorn per verificar la informació. Tanmateix, assenyala que l’impacte de la publicació ha desprestigiat la seva persona i ha compromès la seva carrera que amb més de vint anys d’exercici no ha tingut incidències. A més, atès que els fets s’han produït en un poble petit de la Cerdanya la mestra ha estat assenyalada pel veïnat, un fet que li ha impedit dur una vida normal tant a ella com a la seva família.

En el procés per dictaminar les possibles vulneracions del Codi comeses, el CIC ha estudiat tan sols dotze mitjans, ja que no té jurisdicció fora de Catalunya i tampoc ho ha fet d’aquells programes que presentaven la informació en format tertúlia perquè es consideren gèneres d’opinió. D’aquesta manera, el CIC va fer arribar al Diari SegreRegió 7La VanguardiaRAC1RTVE CatalunyaTV3 Planta BaixaLa ciutat dels PirineusDiari de GironaEmpordà InfoLa Sexta Más vale tardeAntena3 notícias i 20 minutos un comunicat que els informava sobre la queixa existent.

Després d’avaluar notícia per notícia, mitjà per mitjà, i de rebre les corresponents respostes i explicacions de set d’ells, el Consell de la Informació de Catalunya ha conclòs que els dotze mitjans analitzats vulneren el punt 1 i 2 del Codi Deontològic, que fan referència al deure d’informar de manera acurada i precisa, així com, d’evitar perjudicis per informacions sense prou fonament. El CIC posa de manifest la notable acció del Diari Segre i el Diari de Girona en conèixer finalment la versió de la mestra i publicar una segona versió de la notícia. D’altra banda, també es valora positivament, el fet que cap mitjà va desvelar el nom de la mestra, mantenint l’anonimat i respectant la presumpció d’innocència recollida en el punt 10 del Codi Deontològic dels Periodistes.

CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA

Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya.

2 comentaris

 1. Enric Xicoy Comas
  27 setembre 2023

  Bon dia,

  soc Enric Xicoy, professor de Periodisme de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. En relació al cas de la professor de Bellver mencioneu un annex amb les notícies publicades sobre el cas. Podria disposar d’aquests annexs? És un cas que voldria comentar a classe.
  Moltes gràcies.
  Enric

  • consell
   28 setembre 2023

   Bon dia,
   T’ho enviarem al correu electrònic.
   Gràcies per contactar amb el CIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *