17/12/2021

Queixes tramitades pel CIC del darrer semestre

El Ple del Consell de la Informació de Catalunya en reunió virtual de data 1 de desembre de 2021, va resoldre els següents expedients a partir de les queixes rebudes en els darrers mesos de l’any, sobre possibles vulneracions de mitjans o professionals del Codi Deontològic:

Expedient núm. 3/2021: Escrit de queixa de J.M.F. pel programa Delicatessen d’Icat (CCMA) en considerar que es fan comentaris racistes i expressions ofensives que poden vulnerar el Codi Deontològic.

Expedient núm. 4/2021: Escrit de queixa de A.F. sobre el programa de Ricard Torquemada La TDT de Catalunya ràdio per entendre que es produeix un conflicte d’interessos per part del periodista en fer publicitat de productes i serveis durant la seva funció informativa. Revisió de la ponència del Ple anterior.

Expedient núm. 18/2021: Queixa on-line del senyor A.V., presentada amb data 25 de juny de 2021, sobre la possible vulneració del criteri 7 del Codi Deontològic de la professió periodística de Catalunya per dos publireportatges de l’Ajuntament de Caldes de Montbui publicats en els números 79 (març 2021) i 81 (maig 2021) de la revista Calderí de la citada població.

Expedient núm. 20/2021: Queixa online de la sra. M.C. en relació a una crítica teatral publicada a La Vanguardia sota el títol “Mama Winnie” en considerar que qui signa la crítica té a més el càrrec de director de Continguts i Recerca del Teatre Lliure, on es fa l’espectacle.

Expedient núm. 21/2021: Escrit de queixa de l’Ajuntament del Masnou per una informació publicada a la secció Viure de La Vanguardia, la qual consideren que pot a ver vulnerat el criteri 1,2, 3 i 10 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 22/2021: Escrit de queixa de A.L., de l’Asamblea por una escuela bilingüe de Cataluña en relació al programa Els Matins de TV3 de data 8 de setembre de 2021 per la entrevista a la consellera d’Investigació i Universitats, per considerar que es pot haver vulnerat el Codi Deontològic.

Expedient núm. 23/2021: Queixa online d’una ciutadana en relació al possible conflicte d’interès del periodista Josep Corbella pel fet de, per una banda, pertànyer al recentment constituït Comitè Científic Assessor sobre la Covid-19 del Departament  de Salut i, per l’altre, estar publicant a La Vanguardia articles sobre actuacions del mateix  Departament.

Qualsevol persona física o jurídica pot presentar un escrit de queixa per la lesió comesa per un mitjà de comunicació dels principis reconeguts pel Codi Deontològic de la professió periodística.
Els escrits de queixa hauran de ser traslladats a la Fundació i s’hauran d’especificar les dades personals de l’individu que es queixa o de l’entitat a la que representa, si s’escau, així com el mitjà de comunicació autor de la lesió i el principi o principis deontològics que consideri vulnerats amb una breu descripció dels fets i una fonamentació de la queixa.

L’escrit de queixa també haurà d’estar acompanyat de la informació o informacions que s’estimi que transgredeixen els criteris d’ètica periodística. En el cas de mitjans audiovisuals, s’haurà d’especificar la data del programa on ha aparegut la informació i una breu descripció del mateix indicant les parts que consideri que vulneren el Codi Deontològic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Compartir

Amb el suport de: