25/08/2017

El CIC anuncia un estudi sobre la cobertura dels atemptats

El Consell de la Informació de Catalunya encarregarà un estudi sobre la informació publicada pels mitjans en relació amb els atemptats terroristes a casa nostra el 17 d’agost. L’estudi analitzarà la cobertura informativa feta pels mitjans catalans i es valorarà en relació amb el compliment del Codi Deontològic.

La barbàrie terrorista ha colpejat Catalunya i ens ha deixat sumits en un immens patiment d’angoixa i d’incertesa. En un context com aquest, els mitjans de comunicació són essencials per tal d’aportar la informació necessària que contribueixi a què la societat pugui afrontar aquesta tragèdia amb els elements que l’ajudin a interpretar els fets, a actuar de la manera més convenient i a col.laborar en tot allò que sigui necessari. Els mitjans han de proporcionar l’assossec que sigui possible dins de la gravetat de la situació viscuda, i la sensibilitat i el respecte vers les víctimes que s’espera d’ells en una societat democràtica, en el text i en la imatge. La millor manera de respondre la brutalitat és amb el respecte a la dignitat humana.

Mai una cobertura informativa a casa nostra havia generat tanta polèmica. La informació sobre els atemptats a la Rambla de Barcelona i a Cambrils feta per alguns mitjans de comunicació ha ferit la sensibilitat de nombroses persones. Altres han argumentat la defensa de la feina feta en aquelles excepcionals condicions (tot i que els que argumenten això obliden que, malauradament, hem viscut altres actes de barbàrie i haurien d’haver après d’aquelles situacions), però tot plegat ha provocat un encès debat sobre la conveniència d’haver publicat certes fotografies i informacions particularment sensibles.

L’objectiu del CIC és reflexionar sobre la feina periodística feta perquè en el futur serveixi de referència per treballar millor, amb més precisió, independència, imparcialitat i responsabilitat.

Així mateix, el Consell de la Informació de Catalunya vol recordar que es tracta d’una institució creada per vetllar pels principis ètics del periodisme que va aprovar la professió l’any 1992. Tots aquells que s’hagin sentit afectats per la cobertura informativa dels atemptats o tinguin dubtes sobre les decisions ètiques preses pels mitjans a casa nostra, poden presentar les seves consultes i queixes que seran ateses acuradament (cic@periodistes.cat). Tothom rebrà una resposta institucional a les seves preocupacions.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Compartir

Amb el suport de: