CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

Els consells de premsa demanen llibertat a les xarxes socials

Els consells de premsa europeus  han expressat la seva preocupació a Facebook pel que consideren una violació de la llibertat de premsa en suprimir material periodístic de la xarxa. En una carta adreçada el 31 d’octubre als responsables del lloc web, l’ombudsman de Suècia, Ola Sigvardsson, i altres membres de l’Aliança de Consells de Premsa, recorden que tot component periodístic subjecte a un sistema ètic no ha de ser editat ni censurat per Facebook, com va passar amb la històrica foto de la nena vietnamita fugint nua d’un bombardeig amb napalm.

Les xarxes socials, especialment Facebook, són les plataformes més importants per a l’intercanvi d’informació en els nostres temps”, precisa l’escrit. “I això és vàlid per a la connexió entre els individus i per a la comunicació de masses, com el periodisme.

AIPCE

L’Aliança de Consells de Premsa és conscient de les dificultats que presenta elaborar un codi de normes per a les xarxes socials. Però, pel que fa a les lleis, precisa, ni els individus ni els mitjans tenen el menor dret a conculcar-les, per exemple, amb l’ús de les xarxes socials per difamar. No obstant això, no correspon a les xarxes ni als seus proveïdors investigar delictes ni castigar els autors, ja que aquesta tasca correspon al sistema judicial.

La icònica foto de la noia cremada amb napalm va ser presa durant la guerra del Vietnam i ha estat remoguda recentment del compte del diari noruec Aftenposten a Facebook. “La llibertat de premsa és essencial per a una societat on els ciutadans puguin dipositar la seva confiança en la informació, estar ben orientats per ella i ser capaços d’adoptar decisions en assumptes que puguin afectar el seu futur”, afegeix la carta. “(…) Quan els subministradors de xarxes socials intervenen contra el periodisme, posen en risc la seva credibilitat (…) A la llum del que ha passat, recomanem a Facebook i a les altres xarxes socials que prenguin en consideració la necessitat de no intervenir contra el periodisme , alhora que els oferim obrir un diàleg sobre aquesta problemàtica.”

facebook

La  Aliança de Consells de Premsa d’Europa (AIPCE) està formada per 34 representants (entre ells, el CIC i la Comissió de Queixes de Madrid). Cada any celebra una sessió en una seu diferent per debatre matèries importants relacionades amb la deontologia periodística. En l’última conferència, que va tenir lloc a Estocolm, una de les decisions adoptades va ser la d’obrir un diàleg amb els representants de les xarxes socials, amb una excepció. El consell de premsa danès s’ha desmarcat de la carta remesa a Facebook amb l’argument que la seva missió resideix a atendre i investigar queixes sobre la premsa i no en elaborar comunicats d’aquesta naturalesa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *