24/01/2014

Curs del CIC sobre ètica i periodisme (febrer 2014)

Com aplicar els valors professionals en l’època d’Internet i la crisi econòmica

Vivim una època de greu crisi ètica en molts diversos aspectes de la vida social, política i econòmica. En el terreny de la informació periodística, això s’ha traduït en una desorientació sobre la raó de ser dels mitjans de comunicació i la idea de servei públic, amb la creixent manca de confiança de la societat envers aquests mitjans i els seus professionals. Tot i que l’ètica és una i no es desdobla, les noves plataformes, com ara Internet, han propiciat també paranys deontològics que demanen especial atenció.

Aquest programa pretén ser un curs obert amb reflexions basades en temes d’actualitat i en l’estudi de casos pràctics sobre l’aplicació dels valors que han d’inspirar la conducta professional, amb la mirada molt posada en les possibilitats que Internet i les xarxes socials han obert per al periodisme.

Programa:

 1. Moral, ètica, deontologia professional i legalitat
 2. Els canvis en els mitjans i els procediments autoreguladors
  • Xarxes socials i nous formats
  • Opinió i tertúlies
 3. Aplicació pràctica dels codis deontològics: el cas català
 4. Fonts i relacions personals. Quatre casos pràctics de repercussió internacional
  • Watergate
  • Armes de destrucció massiva
  • Wikileaks
  • Periodistes incrustats

Metodologia:

El curs combinarà exposicions de conceptes, acompanyades d’exemples audiovisuals, amb el plantejament de casos i exercicis pràctics.

Destinataris:

Periodistes de qualsevol mitjà, molt especialment tots aquells que en algun moment publiquen a Internet i a les xarxes socials. També blocaires, community managers, creadors de contingut on line, etc.

Professors:

Roger Jiménez Monclús

Llicenciat en Periodisme per la Universitat de Navarra. Ha estat redactor i redactor en cap de l’agència Europa Press, director d’Efe a Catalunya, sotsdirector i director adjunt de La Vanguardia, corresponsal a Londres i a Roma i primer defensor del lector d’aquest diari. Va presidir la Associació de la Premsa de Barcelona (1981-83), i és autor dels llibres Les desventures de Port Aventura i Imperio Berlusconi. Actualment és professor de Periodisme a la Universitat Internacional de Catalunya.

Albert Garrido Llort

Periodista des de 1972. Ha exercit com enviat especial per a diferents mitjans de premsa i televisió. Va ser responsable del projecte internacional d’informació pelsJocs Olímpics de Barcelona i director del diari oficial dels Jocs. Ha estat redactor en cap de Política Internacional i d’Opinió a El Periódico fins el febrer de 2012. Professor del màster de Periodisme Internacional de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i de Llenguatge Periodístic a la Universitat Internacional de Catalunya. Col·labora habitualment a les pàgines d’Internacional i d’Opinió d’El Periódico, i tots els caps de setmana signa la secció Bloglobal a la portada de l’edició digital del mateix mitjà. És autor dels llibres Entre gitanos y payos (Flor del Viento, 1999) i La sacudida árabe (Icaria, 2013).

Lloc: Rambla de Catalunya, 10, Pral 08007 Barcelona
Durada: 5 hores
Data: 07/02/2014 (De 09:30 a 14:30)
Idioma: Català

Inscripcions a: http://www.periodistes.org/ca/curs/curs-87.html

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Compartir

Amb el suport de: