CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

El CIC demana als mitjans que contribueixin als comportaments cívics enfront de la pandèmia

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) fa una crida a la màxima responsabilitat dels periodistes i dels mitjans de comunicació en el tractament de totes les informacions vinculades a la pandèmia. Estem vivint un moment en què el combat contra els contagis necessita, més que mai, els comportaments cívics de la ciutadania.

 

Per això, recordem, com diu el preàmbul del Codi Deontològic, que els periodistes i mitjans de comunicació han de tenir la màxima llibertat d’informació i d’opinió, però l’han d’exercir amb la responsabilitat inherent a un servei públic.

En moments com aquests, és vital que els periodistes i els mitjans de comunicació fomentin la consciència social dels ciutadans, sense renunciar a la imprescindible crítica a la gestió de les administracions. La denúncia de tot allò que és millorable en la gestió de la pandèmia ha d’apel·lar, també, a l’auto responsabilitat de les persones.

Els mitjans han de tenir un ferm compromís amb la formació d’una consciència crítica dels ciutadans. I, en cap cas, han de contribuir a la confusió que es pot generar en una situació tan complexa com la que estem vivint. I menys, aprofitar l’angoixa i la incertesa del moment per aplicar fórmules pensades exclusivament per aconseguir audiència a qualsevol preu, en lloc de oferir una informació de qualitat.

 

1 comentari

  1. Beatriz Cañones Castelló
    24 febrer 2022

    Agraeixo aquesta informació

    Hi ha una censura greu en les xarxes d’informació disident a versió oficial sobre situació pandemia. Els medis van liderant les mesures que adopten els polítics, evitan d’aquesta manera el rebuig social i cost polític, i ens porta des de la por a considerar necessari pèrdues de llibertat i democràcia, quan hi ha altres solucions més beneficioses per la població.

    S’ha fomentat, distancia social, enfrontament entre col.lectius, amb greu manca de respecte, hi alteran la pau dins relacions socials, laborals i familiars, en ocasions han conduït a certa violència, que ha hagut de suportar els més vulnerables.

    Crec que cal repensar el succeït per tal que no torni a passar, ja que ens empobreix com a societat.

    Es una oportunitat per repensar, canviar, maneres d’informar poc adequades que fa temps que es venien practicant.

    Moltes gràcies, esperem guanyar qualitat de vida amb millors pràctiques d’informació.

    Si la crítica és pels ciutadans en la xarxa, cal també una crítica de la informació subministrada en mitjans de comunicació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *