15/03/2013

Les noves fòrmules periodístiques floreixen

El periodisme està en expansió avui a Catalunya, malgrat que els mitjans de comunicació convencionals passen per la pitjor crisi de la seva història i la professió de periodista és una de més afectades per la depressió econòmica. Això és el que s’ha posat de manifest en una jornada organitzada avui, a Barcelona, pel Consell de la Informació de Catalunya, sota el lema “Els periodistes no callen: noves veus i ètica”.

lalamentable-jornada-CIC-periodisme-ètica

Els periodistes no callen: noves veus i ètica

Deu grups de periodistes i comunicadors han presentat les noves fórmules de periodisme que han creat, més enllà dels mitjans convencionals. Les seves iniciatives mostren que molts periodistes han arribat a la conclusió de que per poder informar amb  independència i llibertat, al servei del ciutadà, la millor solució és crear els seus propis mitjans. Les noves tecnologies permeten aquestes iniciatives.

Així, en els darrers anys, han començat a funcionar un gran nombre de mitjans de comunicació lliures, la majoria dels quals tenen com a canal de difusió Internet. Tots tenen en comú una voluntat de servei públic i de fer un periodisme ètic i de qualitat. En general constitueixen una prova de la bona salut del periodisme i l’esforçada voluntat de molts periodistes  de seguir fent la seva funció social d’informar de manera lliure, independent i ètica.

L’altra bona notícia que s’ha posat de manifest aquest matí és que les dades d’audiència mostren que la societat està disposada a escoltar aquestes noves veus periodístiques. Alguns dels seus projectes acaben tenint una viabilitat econòmica, com ha explicat el representant de l’Associació Catalana de la Premsa Gratuïta. Tot i així, la majoria de nous mitjans no paguen i encara estàn estudiant com finançar-se.

Les noves veus periodístiques que avui s’han donat a conèixer son: Wikidiario, SICOM, Golcat.com, Som Atents, Diario.es, La Independent, La Lamentable, Cafè amb Llet i Sa Tevavisió de les Illes.

wikidiari-jornada-cic-periodisme-ètica

Wikidiari

 

sicom-jornada-cic-periodisme-ètica

SICOM

 

Wikidiario és un projecte del Col.legi de Periodistes per permetre que els joves periodistes puguin  publicar i adquirir experiència.

SICOM produeix, sobre tot, documentals per promoure el debat democràtic i desenvolupar el pensament crític.

golcat-jornada-cic-periodisme-ètica

Golcat

somatents-jornada-cic-periodisme-ètica

Somatents

 

Golcat.com es dedica a fomentar el futbol de base a Catalunya a través de la informació dels partits de segona B a segona catalana. Creuen que el seu tractament ètic i de qualitat de la informació esportiva és una de les raons del seu èxit.

SOM ATENTS el fan un col·lectiu de joves periodistes que intenten innovar el periodisme utilitzant tots els recursos que permeten les arts: fotografia, vídeo, humor, recursos literaris etc. El seu objectiu és informar del què els mitjans convencionals no informen, parlar dels temes d’una manera de la que no se’n parla.

diarioes-jornada-cic-periodisme-ètica

diario.es

laindependent-diarioes-jornada-cic-periodisme-ètica

La Independent

 

Diario.es és un dels productes periodístics creats per professionals que van quedar al carrer quan es va enfonsar el diari Público. El seu objectiu es defensar el periodisme lliure i independent amb un fort compromís ètic , crear un espaï on els periodistes el puguin exercir i defensar els valors progressistes: el be comú, la justícia social, la igualtat…

La Independent, és la primera agència de notícies catalana amb visió de gènere. Creuen que la informació és poder y canvia segons el punt de vista que li dones. Per això no volen renunciar a donar-la des de la perspectiva de la dona.

lalamentable-jornada-cic-periodisme-etica

La Lamentable

La Lamentable ha sortit d’una penya d’amics periodistes i d’altres professions, que es defineixen com una colla de “ de viejos roqueros” que creuen que encara tenen coses per dir. És un bloc d’opinió on s’expliquen les coses que passen i què hi ha darrera.

Cafè amb Llet és una revista mensual gratuïta de les comarques gironines. Estan decidits a treballar al servei de la ciutadania i a denunciar les coses intolerables que passen a la societat. S’han destacat per la seva denúncia de la corrupció al sector sanitari.

Sa Tevavisió va ser creada a les illes, on molts periodistes han quedat a l’atur pel tancament de mitjans. Aquest projecte televisiu funciona amb 250 socis que son els que paguen i decideixen el seu contingut. Es basa en la democràcia participativa i els drets humans.

cafeambllet-jornada-cic-periodisme-etica

Revista café amb llet

sateva-jornada-cic-periodisme-etica

Sateva visió

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Compartir

Amb el suport de: