CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

Periodisme i el ‘Cas Nadia’

ACTUALITZACIÓ DEL TEMA:  El jutge del cas Nadia recorda que no es poden difondre imatges ni dades de la menor. El magistrat de la Seu d’Urgell (Lleida) que investiga el cas de Nadia Nerea, la nena amb tricotiodistròfia els pares de la qual estan sent investigats per presumpta estafa en la recaptació de fons per a un tractament mèdic, ha recordat a les parts involucrades en el cas que no es poden difondre imatges ni informació relativa a la identitat de la víctima, pel seu dret a la intimitat (notícia de Vilaweb)

 

Arran de les informacions aparegudes als mitjans de comunicació  en relació al presumpte frau entorn al “cas de la nena Nadia”, el Consell de la Informació de Catalunya es vol fer ressò de l’article d’opinió que va publicar el periodista Luís Mauri a El Periódico el passat dimecres 7 de desembre, sota el títol “Els noms del periodisme” on fa una crítica a la manera com s’ha informat en aquest cas.

“El trencament continuat del manament més bàsic de l’ofici d’informar va fer possible el presumpte frau del ‘cas Nadia'”

El Consell de la Informació de Catalunya recorda als mitjans de comunicació que cal respectar el Codi Deontològic especialment quan la informació afecta a menors i cita el criteri 11 del Codi actualitzat aquest any que diu:

11. Protegir els drets dels menors

Cal evitar difondre la identitat dels menors quan apareixen com a víctimes (excepte en supòsit d’homicidi  i casos de segrestos o desaparicions), testimonis o inculpats en causes criminals. Aquesta consideració és especialment pertinent en assumptes d’especial transcendència social, com ara delictes sexuals, suïcidis, problemes referents a adopcions o fills de pares empresonats. A més, s’evitarà identificar contra la seva voluntat les persones pròximes o parents innocents d’acusats o convictes en procediments penals.

Com a norma general, els menors no han de ser entrevistats ni fotografiats o filmats sense el consentiment explícit dels seus pares, tutors, mestres o educadors. Tampoc no és lícit al·legar la rellevància pública de familiars o persones pròximes per justificar la intromissió en la seva vida privada o l’explotació de la seva imatge.

I també,

1. Informar de manera acurada i precisa

El professional del periodisme està compromès amb la recerca de la veritat i, conseqüentment, té l’obligació d’acostar-se a la realitat dels esdeveniments amb la màxima fidelitat possible. Els mitjans han d’observar sempre una clara distinció entre les informacions i les opinions, difondre únicament informacions contrastades amb diligència, i evitar la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets.

Logo-CIC-positiu-colorweb

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *