CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

El CIC denuncia que 8tv vulnera els drets de la víctima del ‘cas Alves’

El programa El Circ difon un vídeo que atempta contra la intimitat de la noia que va denunciar l’agressió sexual, i durant deu minuts especula sobre els fets, sense aportar cap informació nova. Tractar un fet tant greu com un espectacle representa una ‘revictimització’ que atempta contra els principis deontològics del periodisme.

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) lamenta i denuncia la falta de rigor de la cadena 8tv en el tractament d’una informació sobre el ‘cas Alves’. A partir d’algunes imatges extretes del vídeo captat per les càmeres de seguretat de la discoteca Sutton, on van passar els fets, el conductor del programa i l’informador dediquen més de 10 minuts a especular sobre el que hauria passat al reservat i al bany de la sala de festa.
El que 8tv anuncia com una exclusiva del programa no aporta cap informació nova. És un relat que, en conjunt, vulnera el dret a la intimitat de les persones i converteix en espectacle un fet molt greu. Les imatges no expliquen res de nou, i tot es redueix a una excusa per elucubrar sobre què va passar al bany. Per tant, el CIC, considera que aquest vídeo no té la rellevància, la transcendència, ni l’interès social, com per ser emès. L’únic que aporta és morbositat.

Un dels informadors arriba a parlar de la “presumpta” víctima i de les seves paraules es podria concloure que no hi va haver agressió perquè semblaria que van entrar al bany de mutu acord, i només “ells saben què va passar”. De tot plegat se’n pot extreure la conclusió que no es podria demostrar l’agressió.

El tractament que fa El Circ d’un tema tant seriós com aquest posa en evidència les males pràctiques que sovint incorren els programes on es tracta la informació com a mer entreteniment, com un espectacle per aconseguir audiència a qualsevol preu.

El CIC es veu en la necessitat de recordar que el Criteri 9è del Codi Deontològic dels Periodistes  diu amb tota claredat que “les persones han de ser tractades amb respecte i dignitat, particularment les més vulnerables”, i que “cal evitar les intromissions innecessàries i les especulacions gratuïtes sobre els seus sentiments i circumstàncies”. Amb el tractament informatiu que es fa, el programa El Circ  vulnera aquest precepte i, com a conseqüència, revictimitza la noia que va denunciar l’agressió. Un presumpte delicte pel qual el futbolista segueix en presó provisional.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *