20/07/2021

Queixes tramitades pel CIC al segon trimestre de 2021

El passat dia 6 de juliol de 2021, el Ple del Consell de la Informació de Catalunya es va reunir per adoptar els acords sobre les queixes en tramitació tramitats al segon trimestre de l’any.

Al Ple es va donar la benvinguda al nou president del Consell de la Informació de Catalunya, Josep Carles Rius, que va prendre possessió del càrrec el passat 21 de juny i que substitueix a Rafael de Ribot. També es va procedir a la constitució dels membres del CIC per un nou període de quatres anys. Queden pendent de cobrir les vacants produïdes per les baixes del professor Carlos Ruiz  i l’advocat Jose Luís Pons.

 

Les queixes presentades segons l’ordre del dia de la reunió van ser les següents:

Expedient núm. 5.2021 Escrit de queixa de l’Oficina per la No Discriminació (OND) de l’Ajuntament de Barcelona contra una notícia de El Periódico que porta com a títol “Las prostitutas piden ayuda para evitar los contagios” i més concretament per les imatges que apareixen que poden vulnerar el Codi Deontològic.

Expedient núm. 6.2021: Escrit de queixa de la Xarxa 9 Barris Acull contra una informació publicada pel mitjà Metròpoli Abierta sota el títol “Turó de la Peira, el ‘territorio comanche’ de Nou Barris”, que creuen que és xenòfoba, que incita a l’odi i discriminació i que assenyala a col·lectius, nacionalitats i religions, fet que podria vulnerar el Codi Deontològic de la professió.

Expedient núm. 7.2021:Escrit de queixa de R.R. en la que demana la rectificació i/o la retirada d’una informació publicada a hipertextual.com perquè se’n sent perjudicada.

Expedient núm. 8.2021: Escrit de queixa de la senyora CMF perquè creu “vergonyós” el titular de la notícia publicada al suplement En Blau de elnacional.cat, arran de la mort del cantant Àlex Casademunt que deia: “Laia, la guapa mare de la filla d’Àlex Casademunt, destrossada al tanatori”.

Expedient núm. 10.2021: Escrit de queixa de J.F. per una noticia sobre el supermercat Mercadona publicada a El Nacional en la qual considera que no queda clar si es tracta de periodisme o bé publicitat.

Expedient núm. 11.2021: Escrit de queixa de J.F. per una noticia publicada a El Periódico perquè creu que no queda clar si és periodisme o publicitat quan parla Aigües de Barcelona.

Expedient núm. 12.2021: Escrit de queixa de G.J. per una informació del digital Diari Més Tarragona titulada  “Piden 12 años de prisión por una agresión sexual a una menor” per estimar que es vulnera el criteri 10 del Codi Deontològic sobre presumpció d’innocència.

Expedient núm.13.2021: Escrit de queixa de J.F. per diverses informacions publicades al número d’abril de la revista Freqüència sobre el supermercat Mercadona, Eurecat i Caixabank perquè considera que no queda clar si es tracta de publicitat o bé periodisme.

Expedient núm. 14/2021: Queixa de M. P. relacionada amb el programa de ràdio “El món a Rac1” de Jordi Basté per la confusió que li crea el fet que es faci la recomanació d’uns llibres dies abans de Sant Jordi i no saber si es tracta d’una noticia cultural o bé publicitat.

Expedient núm. 15/2021: Queixa de J.V. P., fotògraf professional, per la possible vulneració de l’annex C del Codi Deontològic per part del diari digital La República Checa (Tarragona) per la utilització d’imatges de la seva propietat sense permís.

Expedient núm. 16/2021: Escrit de queixa de C.T. sobre la promoció que fa el mitjà digital Núvol sobre una obra de teatre titulada “Brossa és brossa” al entendre que es pot haver produït una vulneració del criteri 7 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 19/2020*: Escrit de queixa de M.M. contra el diari ARA per considerar que en vàries informacions s’han vulnerat els criteris 1, 2, 3, 9 i 10 del Codi Deontològic al parlar sobre el reclamant i provocar-li lesió a la seva integritat i dignitat. *REAPERTURA DE L’EXPEDIENT A PETICIÓ DEL DIARI. (pendent de revisió de documentació)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Compartir

Amb el suport de: