06/07/2021

El CIC critica una decisió judicial que avala prejudicis i falsedats

ACTUALITZACIÓ 19/07/21 L'Audiència de Madrid avala el cartell de Vox i no veu delicte

      El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) mostra la seva preocupació per una decisió judicial que avala prejudicis i falsedats que tantes vegades hem denunciat des d’aquesta institució. L’Audiència Provincial de Madrid ha desestimat el recurs presentat per la Fiscalia en contra de Vox pel cartell electoral que incriminava als i les menors d’edat migrants (no acompanyats). Els jutges consideren “amb independència de si les xifres que s’ofereixen són o no veraces, [els/les menors estrangers] representen un evident problema social i polític“. S’emparen per fer-ho en la llibertat d’expressió i en el “pluralisme d’una societat democràtica”.

Totes les dades conegudes fins al moment contradiuen que els/les menors estrangers no acompanyats suposin un “problema social i polític” a la Comunitat de Madrid, en la línia en la qual el cartell de Vox buscava transmetre. Segons les últimes dades oficials, la Comunitat de Madrid tenia a la seva xarxa de protecció de la infància a 3.709 menors acollits. D’ells, 2.637 són espanyols, un 71,1% del total. Per la seva banda, 1.072 són estrangers, dels quals només 269 són menors estrangers no acompanyats, en data de 31 de març.

El CIC considera que la llibertat d’expressió no es pot fonamentar en dades falses, ni pot ser emprada per alimentar els prejudicis contra col·lectius vulnerables. Com a entitat que vetlla pel dret a una informació veraç i no discriminatòria, creiem que la decisió de l’Audiència Provincial de Madrid pot, de forma indirecta, reforçar als que practiquen el discurs d’odi, ja sigui en els àmbits polítics com mediàtics.

Per això recordem als periodistes el compliment dels criteris 1 i 12 del Codi Deontològic

Criteri 1

El professional del periodisme està compromès amb la recerca de la veritat i, conseqüentment, té l’obligació d’acostar-se a la realitat dels esdeveniments amb la màxima fidelitat possible. Els mitjans han d’observar sempre una clara distinció entre les informacions i les opinions, difondre únicament informacions contrastades amb diligència, i evitar la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets.

Criteri 12

No es pot discriminar cap persona a causa de la seva condició sexual, discapacitat física o mental, creences, origen ètnic, nacionalitat i extracció social. Així mateix, cal evitar expressions vexatòries que puguin incitar a l’odi i a l’ús de la violència. Els periodistes han de ser especialment sensibles amb la diversitat i actuar amb sentit de justícia i respecte a les persones i els grups afectats.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Compartir

Amb el suport de: