CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

Josep Carles Rius, escollit president del Consell de la Informació de Catalunya

El Patronat de la Fundació Consell de la Informació de Catalunya ha ratificat avui (21 de juny) la proposta pel Col.legi de Periodistes de Catalunya, com a entitat fundadora, i ha designat al periodista Josep Carles Rius com a president de la Fundació i del CIC, en substitució de Rafael de Ribot, que ha hagut de deixar el seu càrrec per motius professionals i d’incompatibilitat amb la tasca de president.

Josep Rovirosa, que va ser nomenat secretari general  de l’òrgan d’autoregulació de la professió al febrer d’aquest any, continuarà en el càrrec en aquest nou període.

Josep Carles Rius ha estat degà de Col·legi de Periodistes de Catalunya (2007-2010) i és autor del llibre Periodismo en reconstrucción (Universitat de Barcelona, 2016). Doctor en Ciències de la Comunicació i Periodisme, ha exercit durant vint-i-cinc anys de professor de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va llicenciar l’any 1980 i va cursar el màster de Periodisme i Investigació. És diplomat en Institucions Europees. Ha estat sotsdirector de La Vanguardia, redactor a El Noticiero Universal, redactor en cap a El Periódico de Catalunya i director del diari Público a Catalunya (2010-2012). Inicià la seva carrera professional a la premsa comarcal, a Tarragona, on va participar en la fundació dels setmanaris Mestral i El Pati. Ha treballat a TVE (1982), ha estat comentarista a la cadena SER i col·labora a Diari de Tarragona. Ha impulsat i presideix la Fundació Periodisme Plural, l’única entitat sense ànim de lucre dedicada al periodisme a Catalunya.

Al Ple extraordinari celebrat també s’ha efectuat la renovació del Patronat per un nou període de quatre anys. En aquesta nova etapa, a la Fundació hi estan representats el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Col.legi d’Advocats de Barcelona, el Col.legi de Psicòlegs de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, el diari El Periódico, com a representant de les empreses privades, i Badalona Comunicació, en representació de les empreses públiques. També, com en l’anterior Patronat, formen part quatre universitats amb estudis de periodisme (Universitat Ramon Llull, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra i Universitat Rovira i Virgili).

A banda de l’òrgan de govern de la Fundació, també han quedat constituïts els integrants del Consell de la Informació de Catalunya, que s’ocupen de l’estudi de les possibles vulneracions del Codi Deontològic, representats per destacats periodistes i experts en diferents àmbits de la societat.

El Consell de la Informació de Catalunya va ser creat l’any 1997 pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i constituït com a Fundació l’any 1999. És una entitat sense afany de lucre, encarregada de vetllar pel compliment dels principis i
criteris d’ètica professional del periodisme continguts en el Codi Deontològic. Qualsevol persona física o jurídica pot presentar un escrit de queixa al Consell de la Informació per la presumpta lesió comesa en un mitjà de comunicació
dels principis reconeguts al Codi Deontològic.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *