07/10/2020

Tractament informatiu del “cas Mainat”

COMUNICAT DEL CONSELL DE LA INFORMACIÓ DE CATALUNYA

El Consell de la Informació de Catalunya vol cridar l’atenció sobre la importància que té per a la integritat informativa el respecte escrupolós de la presumpció d’innocència, siguin quines siguin les situacions, les persones i els delictes que se’ls imputen.

Una primera informació publicada per La Vanguardia sobre el que després ha acabat sent conegut com el “Cas Mainat”  ha tingut un amplíssim seguiment pels mitjans d’informació, tant escrits com audiovisuals. Ja de bon començament, les notícies relacionades amb aquest cas han pogut quedar esbiaixades pel fet que les fonts primigènies eren únicament policíaques. Això, com s’ha demostrat abastament arreu en moltes altres situacions, no és cap garantia que les dades revelades siguin fiables al cent per cent. La manera com s’ha oferit la informació sobre aquest cas, independentment que s’hagin usat més o menys els termes “presumpte” o “presumpció”, ha donat per fet que havia existit un intent d’assassinat de Josep Maria Mainat per part de la seva dona.

D’una altra part, s’adverteix també una tendència a l’espectacularització de certes notícies que s’ha produït darrerament, com en el cas esmentat o també en els de l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, o l’ex-militant de la CUP Quim Arrufat. En aquest sentit, el Consell fa una crida a tots els mitjans perquè mantinguin una línia de rigor informatiu i redoblin els seus esforços per oferir a la societat una informació de qualitat.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Compartir

Amb el suport de: