26/05/2020

Ja es pot consultar la memòria de l’exercici 2019 del CIC

Consulta la memòria anual 2019 en PDF.

El 2019 ha estat un exercici carregat d’activitat i on el Consell de la Informació de Catalunya ha fet un pas endavant en sintonia amb la societat civil i el públic en general. D’una banda, les jornades organitzades pel CIC al llarg de l’any en col·laboració amb el Col.legi de Periodistes, la Universitat Autònoma i la Federación de Periodistas de España (FAPE) han comptat amb una audiència diversa i molt orientada vers l’examen de la pràctica deontològica als mitjans de comunicació i els objectius proposats pels diferents ponents. D’altra banda, el nombre de queixes i els punts del Codi esgrimits fan pensar en un augment de l’exigència a  la nostra societat  d’una premsa independent+,  acurada i de qualitat,  com espot constatar amb la lectura detallada de les reclamacions rebudes.

 

Un invitat excepcional, el nord irlandès Aidan White (fundador de la xarxa Ethical Journalism Network), denuncià que, més que mai, el camp de la informació global es troba polaritzat, fragmentat i polititzat amb la consegüent crisi de confiança del públic, així com la desinformació, caos i confusió a Internet.

Segons White, que va parlar a la seu del Col·legi, s’observa més parcialitat, propaganda i manca de responsabilitat en l’explotació de la tecnologia en paral·lel a l’activisme de polítics intolerants i populistes. “La corrupció al món de la comunicació i els interessos de molts propietaris soscaven els valors periodístics basats en el públic interès”, digué el periodista, que reclamà amb urgència una nova visió de la informació a l’era digital. Entre els valors que s’han de recuperar va fer esment de la precisió, la independència, la imparcialitat, l’humanisme i la transparència.

Els alumnes de la Universitat Autònoma tingueren l’ocasió de debatre sobre la transparència amb Toni Rodríguez i Karma Peiró, i la necessitat de recuperar el periodisme d’investigació amb Guillem Sánchez i Pepe Rodríguez.

A totes les sessions es va constatar que hi ha intents de convertir el periodisme en una tasca irrellevant amb la finalitat d’imposar la propaganda i evitar el retiment de comptes dels governs i partits polítics, amb el risc d’anar perdent la llibertat de premsa, pilar fonamental contra els abusos de poder i garant del dret dels ciutadans a una informació veraç. Per revertir aquesta situació es va demanar més i més periodisme.

 

Roger Jiménez

President

Presentació de la memòria

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Compartir

Amb el suport de: