30/05/2019

Ja es pot consultar la memòria de 2018 del CIC

El CIC fa balanç de l'exercici 2018

La facultat dels lectors per diferenciar entre notícies contrastades i rumors, entre informació i propaganda, entre dades i adoctrinament és fonamental en una democràcia avançada que preservi la capacitat dels ciutadans per decidir d’una manera racional, atès que la llibertat es basa en la possibilitat d’elegir entre varies opcions. Si aquestes opcions s’enterboleixen o difuminen amb missatges interessats disfressats d’objectivitat, la llibertat perd la seva referència i la capacitat de ser exercida amb criteri. Aquesta és una de les principals preocupacions tractades a la reunió anual de consells de premsa europeus, celebrada a Hèlsinki l’octubre del 2018 amb la participació del Consell de la Informació de Catalunya (CIC).

Memòria anual del CIC corresponent a 2018 

La crisi de les anomenades “fake news” va ser debatuda amb profunditat, així com els algoritmes mitjançant robots en substitució de periodistes. La bona noticia és la creació d’un grup de treball específicament dedicat a fer un seguiment i assessorament pels consells de premsa d’una iniciativa presentada al Parlament Europeu per combatre les “fake news” i la desinformació, així com augmentar la qualitat de la premsa mitjançant l’autoregulació, la confiança i la transparència.

A la reunió es va suggerir la creació d’una comissió a les xarxes socials amb especial jurisdicció sobre els continguts de les plataformes, la protecció del copyright i dels reguladors, promoure les bones pràctiques i finançar projectes independents investigadors… Abordar, en fi, els canvis estructurals als que s’enfronta el sector de la premsa amb la promoció d’un clima divers i plural. També es va debatre sobre els perills d’involució democràtica a alguns països i que està afectant la llibertat de premsa.

En aquesta línia de treball, el CIC, juntament amb la Sindicatura de Greuges, va organitzar una jornada sobre llibertat d’expressió, els mitjans de comunicació i el paper de les defensories als diversos àmbits d’actuació on el públic va tenir veu en una taula rodona.

Les queixes, si bé han augmentat, encara estan lluny numèricament de les que reben els consells del nord d’Europa. El CIC fa una crida als lectors, oients i telespectadors a fi de que s’impliquin més amb els requeriments d’una informació de qualitat i tractin la premsa amb la mateixa exigència social que reben altres serveis públics primordials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Compartir

Amb el suport de: