07/12/2018

Novetats sobre el dret de rectificació

La Llei Orgànica de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals reconeix el dret de rectificació
 
La nova normativa s’adapta el dret espanyol al model establert pel Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) i introdueix qüestions relatives als drets digitals.
Aquesta és una de les novetats que porta la nova llei orgànica, aprovada el 22 de novembre al Senat, i  que té un impacte directe sobre els mitjans de comunicació. A partir d’ara, els mitjans de comunicació digitals que rebin una sol·licitud de rectificació per continguts que afectin el dret a l’honor o la intimitat es veuran obligats a atendre aquestes peticions. No hauran d’eliminar la informació, però sí incloure en els seus arxius digitals un avís aclaridor que posi de manifest que la notícia original no reflecteix la situació actual de l’individu. Aquest article no només es limita a l’exactitud de la informació publicada o la seva veracitat sinó que pot afectar valoracions i opinions, la qual cosa obre un debat sobre les limitacions que la nova llei poden tenir sobre la llibertat d’expressió.
La llei també inclou un apartat relacionat amb el Dret a l’oblit en recerques d’Internet, serveis de xarxes socials i equivalents. D’aquesta manera es regula el dret de supressió en el cas que la informació sigui inadequada o inexacta en el moment actual, però no només en motors de cerca i llocs web, sinó també en xarxes socials. La petició d’eliminació de la informació d’Internet pot fer-se en les següents situacions:
1) Les dades ja no són necessaris per a la finalitat per a la qual van ser recollides.
2) L’usuari interessat retira el seu consentiment perquè se segueixin usant aquestes dades.
3) Les dades s’hagin obtingut o tractat de forma il·lícita.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Compartir

Amb el suport de: