30/10/2018

El CIC alerta sobre la cobertura de suïcidis

Algunes de les darreres informacions sobre un tràgic succés amb resultat de mort per a una jove mare i el seu fill obliguen a demanar als mitjans que extremin les cauteles en la cobertura d’aquells casos relacionats, real o suposadament, amb suïcidis, que representen a Espanya el primer motiu de mort per causes externes.

En aquesta ocasió, el CIC recorda l’article 9è del Codi Deontològic sobre el respecte al dret a la privacitat, que en el segon apartat diu: “Els casos de suïcidi només es difondran quan tinguin rellevància personal o siguin de manifest interès públic, tenint en compte, a més, el risc d’un efecte mimètic”.

Amb motiu del Dia Internacional de Prevenció del Suïcidi, la Organització Mundial de la Salut demana als mitjans impresos i digitals que no destaquin aquestes  notícies a les portades, i als canals televisius i les emissores de ràdio que no obrin amb elles els serveis informatius. També sol·licita que no es faci ús d’un llenguatge sensacionalista, o que no es normalitzi el suïcidi, o que es presenti com una solució als problemes. Igualment, sosté que és millor no descriure explícitament el mètode emprat per cometre el suïcidi i tampoc el lloc precís on es va produir la mort.

La OMS assenyala, a més, que s’hauria d’evitar l’ús de fotos, vídeos o enllaços digitals que recullin l’escena del suïcidi i, en cas d’usar material gràfic, obtenir-lo de la família.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Compartir

Amb el suport de: