23/06/2017

Terrorisme, mitjans i autoregulació

El paper dels mitjans davant el desafiament terrorista va ser analitzat per periodistes, docents i responsables d’organitzacions cíviques en la jornada organitzada el passat 19 de juny a Estrasburg pel Consell d’Europa, en la qual va participar el secretari general del Consell de la Informació de Catalunya, Albert Garrido.
Quatre van ser els assumptes més debatuts: el tractament en els mitjans, la competència entre ells, el llenguatge i la imatge en les informacions i el dilema entre regulació i autoregulació. En termes generals, es va posar de manifest que l’engrandiment de la tragèdia mitjançant el recurs a un llenguatge exaltat i a l’ampliació de les imatges per a subratllar la importància de cada atemptat i atraure els consumidors d’informació afavoreix l’estratègia terrorista, que persegueix diversos objectius: atemorir la societat, presentar com impossible la convivència de la cultura islàmica en el sí de societats majoritàriament no musulmanes i imposar la lògica de la guerra.


En el transcurs de la discussió es va fer esment de l’impacte en l’opinió pública d’imatges que van canviar la percepció d’un conflicte, es va recordar el debat ètic suscitat per la publicació de la del cos sense vida del nen Aylan Kurdi en una platja de Turquia, i es va recordar l’efecte que va tenir la famosa fotografia de Nick Ut d’uns nens fugint d’un bombardeig amb napalm. Aquella instantània distribuïda per Associated Press va canviar per complet la percepció de la guerra del Vietnam en la societat nord-americana.
En abordar la millor manera d’establir pautes i criteris es va posar de manifest la divergència clàssica entre diferents cultures periodístiques: l’autoregulació, establerta pels professionals de forma autònoma; la regulació, entesa com a criteris establerts per l’Administració, i la coregulació o fixació conjunta de criteris acordats pels governs i els periodistes. Els representants de diversos consells de la informació es van manifestar a favor de l’autoregulació en entendre que és l’eina més adequada per preservar la independència dels periodistes i afavorir el debat públic.
Patrick Penninckx, responsable de Societat de la Informació en el Consell d’Europa, va insistir en la necessitat de la independència de criteri dels mitjans davant del terrorisme global, el desafiament gihadista i les polítiques de seguretat. I va advertir: “Les legislacions antiterroristes tendeixen a limitar la llibertat d’expressió”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Compartir

Amb el suport de: