CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

No sempre l’ètica i la llei van plegades

El secret professional al món de la medicina i del periodisme va ser objecte d’un profund debat el passat 11 de febrer al Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) durant una jornada organitzada conjuntament amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya i que va inaugurar el president del COMB, Jaume Padrós.

La primera part del programa tractà els drets i deures de metges i periodistes, els límits legals i les similituds i diferències en el tractament del secret, on es va palesar que, en el cas dels metges, és un deure jurídic que exigeix discreció sobre tota la informació que  el pacient aporta com a conseqüència d’una relació de confiança, mentre que per els periodistes és el dret a no desvetllar les fonts informatives, però no en deriva en un deure jurídic. Joan Sala, Ignasi Pidevall i Lluís de Carreras van ser els ponents.

secretprofessionalmetges1

La primera part de la Jornada va estar moderada per Josep Terés, president de la Comissió de Deontologia del COMB, i la segona per Roger Jiménez, president del Consell de la Informació de Catalunya. Una de les reflexions patentitzà que no sempre l’ètica i la llei van plegades, una realitat que s’ha de tenir en compte en les respectives activitats. En la presentació i discussió de diversos casos van participar el doctor Joan Monés, ex president de la Comissió de Deontologia del COMB; Ramon Besa, redactor en cap de El País, qui analitzà el referent a Tito Vilanova (malalt de càncer); Ana Macpherson, especialista en temes de salut de La Vanguardia, abordà el de Teresa Romero (infectada d’ebola), i Roger Jiménez, el de l’ex-tenista nord-americà Arthur Aashe, encomanat del virus de la sida en una transfusió de sang. Tots coincidiren en un no explícit a la frivolitat i en la necessitat de fer-se determinades reflexions i preguntes abans de prendre decisions, i també la d’empatitzar amb les persones afectades, segons el principi del Codi Deontològic dels periodistes dedicat a la privacitat.

secretprofessionalmetges2

A la clausura de l’acte, la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, ressaltà els beneficis que se’n deriven d’una jornada com aquesta pels membres d’una i altra professió, formulant el propòsit de seguir mantenint aquestes activitats en comú.

 

Comentaris a twitter de la jornada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *