CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

La mala praxis d’un mitjà online motiva una queixa al CIC

El Consell de la Informació de Catalunya, l’òrgan encarregat de vetllar pel compliment del Codi Deontològic en els mitjans de comunicació, ha tramitat un escrit de queixa del Col·legi de Periodistes de Girona, qui es fa ressò d’un seguit de queixes contra la publicació digital gironanoticies.com i el seu director, presentades per diversos mitjans de comunicació, professionals de diferents àmbits (ràdio, premsa digital, foto-periodistes, caps de gabinets de comunicació), centres i entitats públiques i privades d’aquella demarcació.

logo oficial FCIC

En l’escrit es fa palès una mala praxis continuada de gironanoticies.com, com ara no verificar informacions; coaccionar als ajuntaments perquè insereixin publicitat sota l’amenaça de no publicar llurs activitats (el mateix mètode xantatgista ha emprat amb el festival de Peralada); utilitzar el mitjà en benefici personal i/o familiar o per atacar, amenaçar i desacreditar persones i organismes; publicar notícies agències sense estar abonat al servei; reproduir fotos i notícies d’altres mitjans sense citar les fonts; apropiar-se d’articles publicats a blocs sense demanar permís; falsejar les dades d’audiència i no sotmetre’s a cap mena de control, entre altres exemples acreditats amb noms i telèfons de persones disposades a subscriure’ls, així com també còpies d’emails del director.

 Al.legacions del mitjà

El director de gironanoticies.com, no respon al plec de queixes i critica al president de la demarcació del Col·legi de Periodistes a Girona per fer-se ressò, segons diu, d’atacs de particulars, polítics i periodistes contra ell i la publicació, i llença acusacions de robatori de materials periodístiques, així com d’atacs informàtics. Finalment, diu que espera no ser molestat més amb relació al seu diari.

El Codi Deontològic en els mitjans online

Segons el CIC, es tracta d’un cas problemàtic, desagradable i sensible pel que fa als efectes contagi que es puguin produir a la xarxa, sobre tot entre les microempreses que configuren el gruix de les publicacions digitals.

D’acord amb la línia que manté a la web, gironanoticies.com no es pot considerar una publicació periodística i, no sembla que el seu principal responsable tingui el menor interès en acceptar i respectar les mínimes normes deontològiques que inspiren els principis orientadors de conducta a la professió. La captació de publicitat mitjançant la coacció i el xantatge, l’engany i la mentida sembla que són el seu principal modus operandi. Notícies en benefici propi sense verificar ni rectificar, la preeminència de la brama sobre la veritat, l’ús de fonts no contrastades i d’altres pràctiques tendeixen a desbancar l’objectivitat com a valor clau a l’exercici de la professió amb les naturals i pernicioses conseqüències.

codi-deontologic

 El Consell de la Informació de Catalunya considera que el diari digital Gironanotícies.com vulnera els articles 1,2,3,4 i 7 del Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya, així com l’esperit del conjunt del mateix.

 La seva manera d’operar indica que l’objectiu d’informar de manera veraç, independent, honesta i al servei de la ciutadania (com és obligació dels mitjans d’informació) està subordinat a l’obtenció de beneficis econòmics i a l’ interès del mitjà.

 El Consell considera que aquest cas és un toc d’atenció i una bona ocasió per patrocinar un seminari  dedicat a la ètica a Internet i els problemes que es presenten amb l’atomització de publicacions digitals i la irrupció d’aventurers en lloc de periodistes.

Com presentar una queixa o contactar amb el CIC?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *