CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

Imatges retocades de la tragèdia de Boston

La portada del Daily Mail l’endemà de les explosions de Boston va fer envermellir molts periodistes, alguns del propi diari. Aquest mitjà de Nova York va triar per publicar com a imatge destacada (entre les moltes que podia seleccionar) , aquesta fotografia, presa per un fotògraf de The Boston Globe, en la qual figura una dona i, al fons, una altra, ferida al terra que està sent atesa, al voltant d’un gran rastre de sang:

boston-maraton-foto-manipulada-dailynews

El periodista Charles Apple, editor de Orange County Register, va ser qui en el seu blogva explicar que el diari havia retocat la fotografia, amagant la ferida que tenia a la cama una de les persones que sortien a la imatge. La seva denúncia va ser recollida per altres mitjans, i va aparèixer fins i tot al portal de Yahoo news. Ben aviat bona part de la premsa americana va rebutjar l’actuació del mitjà.

La decisió de treure en portada aquesta fotografia retocada no va sortir de la pròpia redacció sinó de la direcció del mitjà, vulnerant així els principis bàsics de la professió periodística. La decisió sobre quines imatges publicar o no  és un problema amb el que es troben els mitjans a l’hora d’informar sobre successos tràgics.

Altres mitjans americans, en canvi, com el Newark Star Ledger van publicar la fotografia però sense la evident manipulació, que es pot veure a continuació:

boston-maraton-foto-manipulada2

Detall de la foto de Daily Mail

boston-maraton-foto-manipulada

Detall de la foto de Newark Star Ledger

 

 

El diari Capital New York assenyala que el codi d’ètica de l’Associació Nacional de Fotògrafs de Premsa americà, destaca que “s’ha de mantenir la integritat del continguts i el context de les imatges fotogràfiques” i que “no es poden manipular imatges (…) de qualsevol forma que pugui induir a error per part dels espectadors o tergiversar els subjectes“.

En el cas de Catalunya, el nostre  Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya també recull en el seu annex 1 Sobre manipulació d’imatges, que en fotoperiodisme no estan permeses manipulacions que suposin alteració de la informació visual enregistrada originàriament per l’objectiu de la càmera i que recull el suport, és a dir, afegir, eliminar, desplaçar o modificar qualsevol element de la imatge original.

En aquest cas, seria aplicable aquest annex 1 del Codi Deontològic. Hi ha moltes maneres de mostrar una tragèdia però, en tot cas, no és ètic fer una manipulació d’una imatge, encara que sigui per treure detalls que puguin ferir la sensibilitat dels lectors. Si el mitjà considera que aquesta fotografia és massa desagradable, n’hauria d’haver escollit una altra per descriure uns fets tan tràgics com els de la marató de Boston.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *