CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

PROGRAMA DE LA JORNADA. Els periodistes no callen: noves veus i ètica

CIC-jornada

El Consell de la Informació de Catalunya convida a representants de nous  mitjans informatius a explicar el que fan, els seus objectius i el seu compromís ètic en l’exercici del periodisme.

Pots inscriure’t a la jornada enviant un email a cic@periodistes.org o per telèfon al 93.317.19.20

PROGRAMA

9,15-9,45 h. Presentació de la jornada i del Consell de la Informació de Catalunya

9,50-10,10 h. Intervenció de Wikidiari

Wikidiario és un projecte del Col·legi de Periodistes de Catalunya per encoratjar la publicació de continguts multimèdia. La plataforma està al servei de tots els col·legiats. No té línia editorial, però els col·legiats han de respectar el codi d’honor. Al mateix temps, són responsables dels seus continguts. Wikidiario els permet treballar en solitari o per equips. Els que vulguin treballar per equips poden recórrer a l’assessoria d’un professional de llarga experiència. 

10,15-10,35 h.  Intervenció de  SICOM

Josep Cabayol i Siscu Baiges

SICOM, Solidaritat i Comunicació, som un grup de periodistes dedicats a promoure des de l’any 95 la solidaritat i la cooperació internacional. Des de l’arribada de la crisi ens ocupem de temes que considerem claus pel futur de la societat amb l’èmfasi posat en la creació de pensament crític i foment del debat democràtic. El nostre objectiu es donar eines als més febles per fer front al poder dominant que imposa l’austeritat i retalla els drets. Alhora reflexionar sobre quin hauria de ser el model de societat del futur.

10,40- 11 h.  Intervenció de Golcat.com

Adolfo Merino i Gonzalo de Melo

Golcat neix com una de les pàgines web de referència del futbol català. Donem veu a clubs modestos que normalment no apareixen en cap tipus de mitjà de comunicació. D’aquí el per què del naixement d’un mitjà de comunicació que parlés, en exclusiva, del futbol més proper; el buit de mercat era evident i  en 4 mesos de vida, hem acumulat més de 250.000 visites. Són aquestes visites, el creixement diari en xarxes socials i el reconeixement de clubs, aficionats i directius el que ens indica que un mitjà de comunicació així era més que necessari.

11,05-11,25 h.  Intervenció de Som Atents

Laura Mesa i  David Vidal

SomAtents és un col·lectiu de joves periodistes decidits a fer coses per millorar la professió que estimem. Ens preocupa la decadència del periodisme i la submissió dels professionals que viuen situacions laborals asfixiants. Creiem que caminem cap a un periodisme sense periodistes i cap a una premsa sense periodisme. Per això, volem fer un periodisme valent en la forma i en el fons, que s’entengui i que emocioni, que ajudi a comprendre el món i a prendre partit. Volem exercir la professió estimant les coses ben fetes, amb honradesa, esperança i optimisme.  

11,30- 11,50 h.  Intervenció de Diario.es

Josep Carles Rius

Diario.es és un nou mitjà digital d’informació i anàlisis amb el focus posat a la política i a la economia en el seu sentit més ampli: el que afecta a les persones més que als partits o als mercats. Volem donar la veu a tants ciutadans a Espanya que s’ofeguen davant d’una oferta informativa cada dia menys plural i amb menys veus.

11,55- 12,15 h.  Intervenció de La Independent

Marta Macias i Fabiola Llanos

Des de l’any 2007, l’AD.XIDPIC.CAT-XIPVG ha estat treballant per posar en marxa un projecte innovador: la primera Agència Catalana de Noticies amb visió de gènere. Avui, des de que es va fer realitat fa 3 anys, el desafiament es diari encara que La Independent ara surt només un cop a la setmana.

Qualitat, expertesa i altre classe d’aprofundiments en les temàtiques que fan noticia i ara una eina mes: La APP de La Independent. Com es fa això sense cap mena de finançament públic? Com controlar que la nostra perspectiva sigui efectivament de gènere? Estem promovent un canvi real en el llenguatge de les noticies i els seus continguts?

 12,20- 12,40 h.  Intervenció de La Lamentable

Maria Eugenia Ibáñez i Eugenio Madueño

El blog de La Lamentable es va anar gestant en les llargues sobretaules de les setmanals trobades de La Lamentable Peña, un grup d’amics de professions diverses, uns jubilats, altres a punt de retirar-se, ben pocs en plena activitat laboral, però tots amb una cosa en comú: encara ens quedaven moltes coses per dir. I aquí estem, posant el nostre granet de sorra a la crítica a un sistema que, pot ser, tots ajudem a créixer però que s’ha de començar a desmuntar. 

 12,45- 13,05 h.  Intervenció de Café amb llet

Albano Dante

Cafè amb llet és una revista mensual gratuïta que  dona informació local a la zona de la província de Girona, incloent les comarques de La Selva i l’Alt Maresme, omplint el buit que la zona tenia.  Inclou reportatges i notícies sobre la província que són de gran interés per als seus habitants. Aquestes notícies serien sobre canvis polítics o d’urbanisme als pobles pertinents de la zona. També hi ha notícies de caire cultural i gastronòmic.

13,10- 13,30 h.  Intervenció de Sa Tevavisió

Manu Luna

Televisió per Internet autogestionada i participativa que pretén donar veu a qui no en té. El projecte es finança a través de petites aportacions de la ciutadania, que decideix els continguts del canal de forma democràtica i participa en la generació del contingut.

13,35- 13,55 h. Intervenció de l’Associació Catalana de la Premsa Gratuïta 

Antoni Reig

La premsa de distribució gratuïta i els mitjans digitals, molt arrelats en nombroses ciutats catalanes, ofereixen un contingut redaccional ric i útil de cada zona o bé de cada grup de població. La premsa gratuïta catalana és un cas únic a Europa per la seva forta implantació arreu del país i per la seva aposta, des de fa anys, per la qualitat tant en els continguts com en els formats.  Des de l’ACPG s’afavoreix l’intercanvi d’experiències professionals, opinions i suggeriments entre tots els editors, es desenvolupen plataformes conjuntes que permeten a tots els editors gaudir d’unes eines i recursos que contribueixen a millorar els seus sistemes de gestió i la qualitat dels seus mitjans

14-14.30 h.  Conclusions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *