CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme

XERRADA SOBRE… Interpretar els mitjansamb sentit critic

a les 19 hores. Biblioteca Jaume Fuster

 

JOAQUIM MARIA PUYAL, periodista

i JOSEP MARIA CADENA, secretari general del Consell de la Informació de Catalunya

Joaquim Maria Puyal anima als ciutadans aadreçar-se institucions com el CIC

El periodista Joaquim Maria Puyal anima als ciutadans a reclamar el seu dret a uns mitjans de comunicació que diguin coses interessants i que estiguin al servei de la societat. Segons Puyal, “la gent ha de tenir consciència de que és víctima d’un sistema de comunicació que no li serveix, ni es mereix”

En un acte organitzat per el Consell de la Informació de Catalunya, CIC, i la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona aquest dijous, Puyal va criticar l’actual circuit comunicatiu, basat en el consum i els guanys, i va animar a la gent a queixar-se davant institucions com el CIC.

El veterà periodista i secretari general del CIC, Josep Maria Cadena, va explicar que aquesta institució havia estat creada pel Col.legi de Periodistes per vetllar per una informació ètica; és a dir honesta, rigorosa i veraç, al servei de la ciutadania.

“Aquest acte té sentit si marxem pensant que vosaltres sou els amos del circuit de comunicació i que si hi ha mitjans son per servir les persones”, va afegir Puyal. En la seva opinió, son els ciutadans conscients “els que poden moure, des de baix, la piràmide de poder que aguanta l’actual sistema comunicatiu, si reaccionen quan veuen que no son atesos com es mereixen les persones”.

Segons Puyal, la idea de la informació com a col·lecció de missatges interessants ha perdut espaï davant la informació entretinguda i banal perquè es creu que és l’ única que assegura espectadors i beneficis. Però per Puyal “és una perversió dir que només la intranscendència, la rucada i la tafaneria asseguren audiència i la informació interessant no l’assegura”.

“El poder econòmic i el polític son els que condicionen la informació i els periodistes només hi tenen una quota d’intervenció petita”, va dir Joaquim Maria Puyal. Tot i així, considera que es necessària perquè els mecanismes democràtics funcionin i va animar als professionals a lliurar-se de “la censura amb minúscula que tots portem a dintre i que està lligada a la por i la covardia”. Puyal va renovar públicament el seu compromís amb una informació interessant per a la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *